Vědci: Virus eboly může být ve spermatu mužů až devět měsíců

15. 10. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Virus nebezpečné eboly může existovat ve spermatu mužů, kteří nákazu přežili, ještě nejméně devět měsíců od chvíle, kdy se infekce poprvé objevila. Jde o mnohem delší časové období, než se dosud předpokládalo, oznámili vědci.


Ebolou se od prosince 2013 nakazilo zejména v Guineji, Sieře Leone a Libérii více než 28.000 lidí a přes 11.300 jich onemocnění podlehlo, nyní se ale epidemie postupně dostala pod kontrolu, uvedla agentura Reuters.

„Tyto výsledky přicházejí ve velmi kritické době, připomínají nám, že i když počty nakažených ebolou i nadále klesají, přeživší a jejich rodiny se stále potýkají s následky nemoci,“ uvedl Bruce Aylward, expert ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Vědci nicméně zatím netuší, jak jsou tyto přežívající stopy viru nebezpečné a zda by mohly být potenciálně infekční.

Podle Aylwarda je potřeba, aby přeživší, kterých je v západní Africe až 17.000, měli „neustálou a důkladnou podporu po dobu dalších šesti až dvanácti měsíců, aby bylo možné čelit těmto výzvám a zajistit, že jejich partneři nebudou virem nakaženi“.

Vědci vycházejí z výsledků studie provedené mimo jiné u 93 mužů starších osmnácti let, kteří pocházejí z Freetownu v Sierra Leone a nákazu přežili. U všech devět mužů, kteří byli testovaní od dvou do tří měsíců od nákazy byla ebola stále přítomná ve vzorcích semene. 43 mužů bylo testováno v období od sedmi do devíti měsíců od vypuknutí choroby a u jedenácti z nich byla zjištěna přítomnost viru ve spermatu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?