Velká Británie: Virová plicní nemoc podobná SARS se zřejmě může šířit mezi lidmi

14. 2. 2013 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Virus, který vyvolává těžké onemocnění dýchacích cest podobné chorobě SARS, se podle všeho může šířit z jednoho člověka na druhého. Prozatím nejsilnější důkaz mají britské úřady, které zaznamenaly nákazu u příbuzného již dříve nakaženého pacienta. Lékaři nicméně uklidňují, že hrozba pro obyvatelstvo zůstává na velmi nízké úrovni, uvedl portál BBC.


Doposud se mělo za to, že nemoc se přenáší ze zvířat. Všichni do nynějška nakažení pocházejí z Blízkého východu nebo Pákistánu, případně do těchto destinací cestovali. Britové ale nyní ohlásili celosvětově jedenáctý případ nemoci, v Británii v pořadí třetí. Nemocný je příbuzným již dříve nakaženého a na rozdíl od něj v poslední době nikam necestoval.

Koronavirus, který způsobuje nové onemocnění, se poprvé objevil loni v září u pacienta v Saúdské Arábii. Celkem zemřelo pět lidí. Nakažení trpí zápalem plic a v některých případech i selháními ledvin.

Koronaviry vyvolávají celou řadu nemocí od běžného nachlazení po SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - Syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest). Šíří se kapénkami. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi 8000 lidí. Zhruba desetina z nich zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?