Víc než třetina žen světa se podle WHO stala terčem násilí

21. 6. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Násilí na ženách dosáhlo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) "epidemických rozměrů". Setkala se s ním více než třetina všech žen, vyplývá z údajně první systematické studie na toto téma. Sexuální a jiné fyzické násilí na ženách je podle WHO mnohem častějším jevem, než se dosud předpokládalo. Celosvětově trpí bitím, znásilňováním, sexuálním nátlakem a jinými projevy násilí asi 35 procent žen.


„Násilí na ženách je globální zdravotnický problém epidemických rozměrů,“ řekla ke zprávě generální ředitelka WHO Margaret Chanová. „Zároveň vidíme, že zdravotnictví může a musí dělat více pro ženy, které se setkají s násilím,“ zdůraznila.

Studie ukázala, že ženy jsou mnohem častěji vystaveny sexuálnímu a jinému násilí ze strany svých manželů, než ze strany cizích násilníků. „Násilí v rámci vztahů je nejrozšířenějším násilím na ženách, týká se 30 procent všech žen na světě,“ konstatovala WHO. Terčem sexuálního násilí ze strany jiných osob než životního partnera je 7,2 procenta všech žen starších 15 let.

Mezi ženskými oběťmi vražd je pak v 38 procentech případů pachatelem jejich stávající nebo bývalý intimní partner.

„V důsledku násilí jsou ženy náchylnější vůči celému spektru krátkodobých i dlouhodobých zdravotních problémů,“ poznamenala Claudia Garciaová-Morenová z WHO. „Proto je nezbytné, aby zdravotnické systémy braly násilí na ženách vážněji než dosud,“ dodala expertka.

WHO také zveřejnila obsáhlou příručku pro kliniky a lékaře k snadnějšímu rozpoznávání známek znásilnění a dalších forem fyzického násilí. Mnoho žen totiž ze strachu nebo studu tají pravé příčiny zranění nebo duševního utrpení.

Mezi důsledky násilí na ženách uvádí WHO deprese nebo problémy s alkoholem. U znásilněných žen je také o 50 procent častější výskyt pohlavních nemocí.

Ze studie dále vyplývá, že násilí na ženách se hojně vyskytuje ve všech zemích, kulturách a společenských vrstvách. Rozsah ale zřejmě souvisí s mírou blahobytu. V regionech s vysokými průměrnými příjmy, jako jsou Severní Amerika, západní Evropa, Austrálie a Japonsko, zažívá sexuální nebo fyzické násilí ze strany partnera 23,2 procenta žen. V jihovýchodní Asii je to však 37,7 procenta žen a například v Africe 36,6 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?