Vietnam hlásí ptačí chřipku

18. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vietnam potvrdil recidivu epidemie ptačí chřipky, která si vyžádala tři další oběti na životech. Úmrtí tří lidí na kmen H5N1 viru potvrdili hanojští specialisté v případě čtyřletého chlapce, roční holčičky a mladé ženy. "Jde skutečně o nákazu virem H5N1 a přenos z drůbeže," potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví...


HANOJ - s tím, že v rodině chlapce jedli maso nemocných kuřat a v druhé rodině chovali husy.

Celkem tak epidemie v Asii letos zabila 27 lidí. V Ho Či Minově Městě však nemoc zjistili i u další mladé pacientky, takže bilance nemusí být ještě definitivní

Podle mluvčího vietnamského ministerstva zemědělství však v uplynulých dvou týdnech neobjevili žádné nové ohnisko chřipky mezi drůbeží.

Předchozí vlna epidemie řádila v jihovýchodní Asii od loňského prosince do letošního dubna a muselo být kvůli ní zlikvidováno na sto miliónů kusů drůbeže.

Nová ohniska se nyní objevila u drůbeže i v Thajsku, Indonésii a Číně, ale zatím se nepřenesla na lidi. Z preventivních důvodů dostala včera Světová zdravotnická organizace od hanojské vlády souhlas s vysláním expertní skupiny.

Bude kontrolovat, zda se laboratorní testy při podezření na nemoc provádějí důsledně, a ověřovat je i v zahraničních laboratořích.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?