Vláda USA žádá vědce, aby nezveřejňovali závěry výzkumu chřipky

21. 12. 2011 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká vláda dnes požádala vědce, kteří studovali virus ptačí chřipky, aby nezveřejňovali získané vědomosti o jeho možném přenosu na savce. Kabinet se obává, že by detailní informace mohly pomoci teroristům k biologickému útoku. Vědci ale podle agentury AP požadavek odmítají se zdůvodněním, že jejich závěry jsou potřebné pro další výzkum chřipky a pro ochranu před ní.


Vědci v amerických a v evropských laboratořích dokázali vytvořit mutaci viru ptačí chřipky, která se snáz přenášela mezi savci. Virus by se v takové mutaci mohl šířit i přímo mezi lidmi, zatímco dosud se přenášel na člověka pouze z nakažených ptáků. Ptačí chřipka je přitom pro člověka v mnoha případech smrtelná.

Získané vzorky zmutovaného viru jsou uloženy za přísných bezpečnostních podmínek. Americká vláda však navíc naléhá na vědce, aby nezveřejňovali přílišné podrobnosti o experimentu. Bezpečnostní úřady se obávají, že by se tyto informace mohly stát návodem pro teroristy, jak získat biologickou zbraň.

Vedoucí výzkumného projektu Amy Pattersonová ale s požadavkem Washingtonu nesouhlasí. „Je to velmi důležitý výzkum. Chceme být schopni rychle rozpoznat přirozené mutace viru (ptačí chřipky), které by naznačovaly, že se virus blíží k formě, která by snáz dokázala překonat hranici mezi jednotlivými živočišnými druhy,“ řekla.

Zveřejnění získaných poznatků podle Pattersonové umožní vědcům lépe monitorovat vývoj ptačí chřipky. Zároveň může přispět i k hledání nových způsobů léčby nemoci.

Vládní tlak kritizovali i zástupci odborných médií. Šéfredaktor časopisu Science Bruce Alberts prohlásil, že časopis „je znepokojen z možného zadržování důležitých informací o veřejném zdraví“.

Podobně se vyjádřil i šéfredaktor časopisu Nature Philip Campbell, podle kterého je požadavek vlády bezprecedentní. „Pro veřejné zdraví je nezbytné, aby byly plné informace z jakékoli vědecké analýzy viru chřipky dostupné vědcům,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?