Výrobce léků Pfizer ve čtvrtletí zdvojnásobil zisk

1. 11. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká farmaceutická společnost Pfizer ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 2,84 miliardy USD (62,6 miliardy Kč), zatímco před rokem činil srovnatelný zisk 1,36 miliardy USD.


Výsledky překonaly očekávání, pomohla vysoká poptávka po novějších lécích, nižší jednorázové náklady a nižší výdaje na výrobu a na administrativu. Firma díky silnému růstu ve včerejším sdělení také zlepšila výhled na celý fiskální rok.

Zisk na akcii bez jednorázových položek činil 67 centů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 64 centů na akcii. Příjmy firmy, která je známá hlavně díku léku Viagra, stouply o téměř jedno procento na 13,17 miliardy USD (290,3 miliardy Kč).

Firmě se podařilo zvýšit prodej většiny důležitých nových léků, například přípravků na rakovinu Ibrance a Xtandi, na revmatoidní artritidu Xeljanz a na prevenci krevních sraženin Eliquis. Tržby z prodeje jejího nejprodávanějšího léku, vakcíny Prevnar, ale o jedno procento klesly na 1,52 miliardy USD. Celkově příjmy z nových léků chráněných patenty stouply o 11 procent, u starších léků, které ale už v některých zemí čelí konkurenci levnějších generik, klesly o 12 procent. Příjmy spotřebitelské divize stouply o čtyři procenta.

Pfizer na počátku tohoto měsíce oznámil, že zvažuje, zda si nechá svoji spotřebitelskou divizi, která zahrnuje vitaminy Centrum, balzámy na rty Chapstick nebo lék na bolest Advil. Nyní firma uvedla, že příští rok rozhodne, zda divizi prodá, nebo oddělí do samostatné firmy.

Za celý rok Pfizer čeká zisk v rozmezí 2,58 až 2,62 dolaru na akcii. Firma tak mírně zlepšila srpnovou prognózu, podle které zisk odhadovala na 2,54 až 2,6 dolaru na akcii. Příjmy se mají pohybovat v rozmezí 52,4 miliardy až 53,1 miliardy USD.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?