WHO dodala Kongu 4000 vakcín proti ebole, další pošle vzápětí

17. 5. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Kongo obdrželo první dodávku 4000 experimentálních vakcín proti ebole. Další dorazí v nejbližších dnech, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Vakcíny poslala Světová zdravotnická organizace (WHO), podle které nejnovější výskyt obávané krvácivé horečky zabil zřejmě už 20 lidí.


Vakcíny přepravila z Evropy letadla do metropole Kinshasy, odkud poputují do odlehlé severozápadní oblasti Konga. Z ní jsou hlášeny dva potvrzené případy nákazy a dalších asi 40 podezření.

Mezi prvními podstoupí očkování zdravotníci, kteří brání šíření nemoci. Na ebolu již zemřela jedna ze sester a u dalších tří je podezření na přenos. Ostatní vakcíny se použijí na lidi, o kterých se úřady domnívají, že s nákazou přišli do styku.

WHO uvedla, že Kongu v nejbližších dnech poskytne dalších 4000 vakcín. V případě potřeby nabídla ještě větší dodávky. Zástupce šéfa WHO Peter Salama nedávno řekl, že se organizace připravuje i na možnost, že se nákaza rozšíří do velkého města.

Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent.

Na ebolu zatím neexistuje spolehlivý lék, nicméně experimentální vakcíny společnosti Merck se ukázaly jako vysoce účinné. Nemají sice ještě licenci, vyzkoušeny ale byly v roce 2015 v Guineji. Tehdy region západní Afriky sužovala epidemie, na níž mezi lety 2014 a 2016 zemřelo přes 11.300 lidí.

Současný výskyt eboly v Kongu je již devátým propuknutím nákazy v této středoafrické zemi od roku 1976. Kinshasa na znovuobjevení nemoci upozornila WHO 8. května.

kan spr

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?