WHO jedná o úmluvě proti tabáku

21. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní úmluva o omezení spotřeby tabákových výrobků je nejdůležitějším dokumentem, který by měl po několikaleté přípravě vzejít z 56. zasedání světového zdravotnického shromáždění v Ženevě...


Jednání o ní je na dnešním programu zasedání, které v pondělí zahájila generální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Gro Harlem Brundtlandová výzvou, aby lékaři 192 členských zemí hledali poučení z první epidemie 21. století, smrtelného zápalu plic SARS.

V souvislosti s touto vysoce nakažlivou nemocí museli také všichni delegáti vyplnit prohlášení, že se SARS nepřišli do styku.

Poté jim pořadatelé tento fakt označili barevně na jejich jmenovkách a vpustili je do jednacích prostor, kde debatovali, jak účinně kontrolovat nově se objevující infekční choroby a jak zajistit včasnou mezinárodní výměnu informací, která musí předstihnout rychlost dnešního cestování.

Na programu zasedání je ale především úmluva o omezení spotřeby tabákových výrobků, která se připravovala více než čtyři roky a navázala na dlouhodobé úsilí mnoha světových zdravotnických organizací omezit kouření.

Text doporučuje členským zemím omezit prodej tabákových výrobků, zakázat propagaci a vypracovat národní programy podpory pro odvykání kouření. WHO má také zvolit na příštích pět let nového generálního ředitele, Korejce Jonga Wook Leeho, který nyní vede program boje WHO proti tuberkulóze.

Ivo Kocur, Právo, 21.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?