WHO kritizovala vědce za to, že komplikují léčbu koronaviru

24. 5. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala státy, ve kterých se v posledních měsících vyskytl nový koronavirus, aby vzájemně sdílely informace a nedovolily komerčním laboratořím vydělávat na výskytu nebezpečného viru, který dosud po celém světě zabil 22 lidí.


Nový druh koronaviru se objevil loni a jeho symptomy se podobají nákaze virem SARS, který způsobuje vážné dýchací obtíže.

Prohlášení je podle agentury Reuters reakcí na nedávné oznámení Saúdské Arábie, kde se koronavirus objevil vůbec poprvé. Místní představitelé uvedli, že vývoj testů na toto onemocnění se zpozdí vzhledem k tomu, že je třeba brát v potaz patentové právo, kterým disponuje jistá laboratoř z Nizozemska.

Virus byl poprvé identifikován loni v září, tři měsíce poté, co vědci převezli jeho vzorek ze Saúdské Arábie do Nizozemska. „Došlo k tříměsíčnímu zpoždění. Během této doby jsme vůbec nevěděli, že takový virus existuje,“ popsal náměstek saúdskoarabského ministra zdravotnictví Zijád Memíš. Vzorek byl odvezen ze země bez jakéhokoli povolení a nizozemská laboratoř si následně nechala patentovat veškeré postupy výzkumu viru. Každý, kdo je chce nyní použít, ji tak musí zaplatit. Právě kvůli tomu se zpozdila výroba testů na nebezpečný koronavirus.

Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest (SARS). Šíří se kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi 8000 lidí a zhruba desetina z nich zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?