WHO: Počet malých dětí s nadváhou roste, je jich už 41 milionů

26. 1. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet malých dětí do pěti let, které trpí obezitou nebo nadváhou, výrazně roste a na celém světě jich s kily navíc bojuje už 41 milionů, což je 6,1 procenta dětí v dané věkové skupině.


Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své nové zprávě věnované dětské obezitě. V roce 1990 bylo malých dětí s nadváhou 31 milionů, tedy 4,8 procenta.

Podle odborníků, kteří zkoumali data o tělesné hmotnosti dětí, roste podíl těch s nadváhou nejvíce v zemích, které patří mezi ty chudší. Ještě v roce 1990 v nich žilo 7,5 milionu dětí s kily navíc, v roce 2014 jich bylo 15,5 milionu, tedy více než dvakrát tolik. Celá polovina celosvětového počtu dětí s nadváhou žije v Asii, čtvrtina pak v Africe.

Skupina expertů, která na studii pracovala, navrhla i opatření, která by podle ní mohla pomoci nadváhu u dětí snížit. Větší zodpovědnost by podle nich měly mít školy, které by měly poskytovat více informací o zdravé stravě a dát dětem více příležitostí k fyzické aktivitě. Další možností podle nich je daňové zatížení slazených nápojů a cukrovinek.

Místopředseda odborného panelu Peter Gluckman ale zdůraznil také to, že zodpovědnost za nadváhu rozhodně nenesou samy děti. „Není to jejich vina. Nemůžete dvouleté dítě vinit z toho, že je tlusté, líné a moc jí,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?