WHO: První vlna prasečí chřipky v Evropě už dosáhla vrcholu

16. 12. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
První vlna takzvané prasečí chřipky v Evropě už podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhla vrcholu a je na ústupu, a to hlavně na západě kontinentu. Odborníci ale varují před tím, že další epidemie by mohla následovat. Uvedla to agentura DPA.


Podle dnešních údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí vir prasečí chřipky A(H1N1) dosud připravil v EU, Norsku, Švýcarsku a na Islandu o život 1371 lidí.

Chřipková epidemie zachvátila mnohé regiony. Podle odborníků v Evropě převládal u nakažených kmen prasečí chřipky nad chřipkou sezónní.

„Vidíme ve většině zemí pokles počtu nově nakažených. Varuji ale před tím, abychom si mysleli, že to nejhorší je za námi,“ řekl dnes v Ženevě agentuře DPA mluvčí WHO Gregory Hartl.

Taková situace je například ve Francii. Země dosáhla prvního vrcholu v počtu nakažených před pár měsíci, nyní se k němu dostala znovu.

Podobně by to mohlo vypadat i v dalších zemích. „Chřipka přichází ve vlnách. V Německu se tedy nyní překonala jedna vlna, další by mohly ale následovat,“ řekl Hartl.

Podle WHO se v minulý týden situace v mnohých částech Evropy uvolnila. Zlepšila se například v Belgii, Irsku, Nizozemsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a na Islandu. Také v ČR už dva týdny za sebou počet lidí s nemocemi dýchacích cest a chřipky klesal. Epidemie byla už jen na Příbramsku.

Hartl dodal, že v severní Evropě zůstává ale počet nových pacientů stále vysoký. „Chřipka se nyní stahuje na východ,“ řekl mluvčí.

Mnohé evropské státy už začaly s očkováním proti prasečí chřipce. V Česku o ně mnozí lidé ale nestojí. Naočkovat se nechtěli nechat ani někteří lékaři, kteří měli dostat vakcínu jako první. Obávali se vedlejších účinků. Objevily se už zprávy o tom, že by očkovací látka mohla zůstat bez využití.

Podle posledních informací potvrdily testy v ČR virus prasečí chřipky u asi tisícovky lidí. Nemocí se jich ale nakazilo mnohem víc. Všichni totiž test nepodstoupí. Zemřelo dosud 34 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?