WHO se diví, že Čína náhle nehlásí nové případy nemoci SARS

3. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace vyjádřila v Ženevě údiv nad prudkým poklesem nových případů syndromu akutního respiračního selhání v Číně. Otevírá v této souvislosti otázku věrohodnosti zpráv čínských úřadů...


ŽENEVA - Světová zdravotnická organizace vyjádřila dnes v Ženevě údiv nad prudkým poklesem nových případů syndromu akutního respiračního selhání (SARS) v Číně.

Otevírá v této souvislosti otázku, zda jsou informace čínských úřadů, které jsou na první pohled velmi pozitivní, věrohodné.

„S tím, jak počet případů radikálně klesá, až se v Číně blíží nule, jsme paradoxně znepokojeni způsobem, jak se tyto případy registrují,“ řekl mluvčí WHO Iain Simpson.


„Čína s námi spolupracuje více než v minulosti, ale způsob, jak se nové případy registrují, není příliš jasný,“ řekl Simpson v Ženevě.

„Čína s námi spolupracuje více než v minulosti, ale způsob, jak se nové případy registrují, není příliš jasný,“ řekl Simpson v Ženevě. Dodal, že pokles případů zejména v oblasti Pekingu vzbuzuje pochybnosti.

Čínské zdravotní úřady informovaly o třech nových potvrzených případech SARS, z nichž dva jsou z Pekingu, a o jednom úmrtí.

V pondělí Čína poprvé za měsíc a půl neoznámila žádný nový případ SARS.

Čínské ministerstvo zdravotnictví od 20. dubna oznámilo 5329 potvrzených případů onemocnění touto chorobou a 334 úmrtí. Čínská vláda zpočátku epidemii několik týdnů zatajovala.

Virus SARS se poprvé vyskytl loni v listopadu právě v jižní Číně. Odtud se rozšířil o více než 30 zemí světa. Kromě Číny jsou postiženy hlavně země jihovýchodní Asie.

V některých evropských zemí je hlášeno po několika případech, z nichž žádný

neskončil smrtí pacienta. V ČR nebylo potvrzeno žádné podezření.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?