WHO změnila statistiku na ebolu v Sieře Leone, nově je méně obětí

26. 6. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) na žádost vlády Sierry Leone změnila způsob toho, jak bude ve svých statistikách informovat o úmrtích v souvislosti s ebolou v této zemi. Informovala o tom agentura AP.


Západní Afrika čelí epidemii této zákeřné choroby, která si v Guineji, Sieře Leone a Libérii vyžádala přes 330 obětí.

WHO doposud v bilanci zahrnovala jak potvrzená úmrtí na ebolu, tak také ta, o kterých se předpokládalo, že za ně toto virové onemocnění mohlo. Nyní v bilanci pro Sierru Leone budou uvedena jen laboratorně potvrzená úmrtí na ebolu.

Tím se počet úmrtí na ebolu v Sieře Leone snížil o takřka polovinu. Podle úterní bilance v zemi dosud viru podlehlo 58 lidí, nová metodika uvádí jen 34 mrtvých. Dosud tamní média vládu kritizovala za to, že uvádí nižší počty mrtvých než WHO. Způsob vedení statistiky se pro Guineu a Libérii nezměnil.

Mezinárodní organizace považují nynější epidemii eboly za vůbec nejhorší od prvního objevení nákazy ve střední Africe v roce 1976. Podle dosavadní bilance bylo nakaženo nejméně 599 lidí, z nichž 338 zemřelo. Organizace Lékaři bez hranic hovoří o tom, že nákaza se vymkla kontrole.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

Současná epidemie je podle agentury AP neobvyklá co do místa, protože v minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe. Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob. Polovina jich zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?