Za krvavý nálet USA na nemocnici v Kunduzu padly kázeňské tresty

18. 3. 2016 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Kázeňské tresty, nikoli trestní stíhání dostala desítka příslušníků americké armády za chyby, které vedly začátkem loňského října k bombardování nemocnice Lékařů bez hranic (MSF) v severoafghánském městě Kunduz.


Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany. O život tehdy přišlo 42 lidí.

Potrestání, které nebylo oficiálně oznámeno, je spíše administrativního charakteru. Nicméně v některých případech jsou podle AP postihy, jako například dopisy s důtkou, dostatečně tvrdé na to, aby zmařily šance na povýšení. Armáda původně oznámila, že někteří vojáci byli postaveni mimo službu, ale neposkytla žádné podrobnosti.

Kázeňské tresty postihly důstojníky i jejich podřízené. Nicméně podle zdrojů agentury mezi nimi není žádný generál.

Nejmenovaní činitelé, kteří nemohou o závěrech hovořit veřejně, pod podmínkou zachování anonymity řekli, že kázeňské řízení je téměř u konce. Týká se armádního vyšetřování útoku ze 3. října loňského roku, jehož výsledky by měly být v upravené podobě zveřejněny v nadcházejících dnech.

Útok podle MSF zabil 42 lidí - 14 zaměstnanců MSF, čtyři jejich asistenty a 24 pacientů. Kromě toho připravil statisíce lidí o přístup ke zdravotní péči, protože nemocnice byla jediným specializovaným úrazovým střediskem v severovýchodním Afghánistánu. Armáda Spojených států přiznala svou zodpovědnost za nálet a konstatovala, že příčinou byla lidská chyba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?