Země G8 usilují o globální přístup k boji proti demenci

12. 12. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
V Londýně se konala první schůzka ministrů zdravotnictví skupiny osmi ekonomicky nejvyspělejších zemí (G8), které chtějí začít společně bojovat proti různým formám demence.


Za novou zdravotní hrozbu nynějšího století považují experti hlavně Alzheimerovu chorobu, kde se počet obětí podle nich může do roku 2050 až ztrojnásobit. To znamená dosáhnout 135 milionů případů.

Ministři zdravotnictví Spojených států, Francie, Velké Británie, Německa, Itálie, Kanady, Japonska a Ruska přizvali na bezprecedentní jednání různé experty, vědce a nevládní organizace. Zaznělo například, že počet lidí zasažených nějakou demencí se v posledních třech letech globálně zvýšil o 22 procent. Postižení Alzheimerem tvoří asi 65 procent těchto pacientů. Proti demenci přitom dosud není žádná účinná léčba.

„Pokud chceme porazit demenci, musíme pracovat na globální úrovni se státy, podniky a vědci z celého světa, jak jsme to udělali u rakoviny a nemoci AIDS,“ prohlásil na schůzce britský premiér David Cameron, jehož citovala agentura AFP. Smyslem dnešního prvního jednání podle něj bylo určit, jak postupovat společně, a začít hledat řešení.

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt doufá, že se v dohledné době podaří najít léky na demenci. Mnozí vědci tomu podle něj věří. Například švédský odborník na léky Jan Lundberg z vedení zdravotnické nadace Lilly sdílí ministrův optimismus a dnes v Londýně předvěděl, že do pěti let bude existovat nejméně jedna léčba, která by mohla omezit počet nemocných demencí.

Zatím je podle odborníků Alzheimerova choroba celosvětově čtvrtou až pátou příčinou úmrtí. Jde v podstatě o zrychlené stárnutí mozku, které s věkem pacientů přibývá: v 65 letech jí trpí pět procent lidí, v 80 letech už třetina.

Alzheimerovou demencí trpí podle lékařských zdrojů přibližně 135.000 obyvatel České republiky. Se stárnutím české populace nemocných přibývá, v roce 2050 by prý mohl počet nemocných v ČR dosáhnout asi 225.000.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?