Ženská obřízka je v Somálsku na ústupu, vyplývá ze studie

17. 4. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženská obřízka je v Somálsku na ústupu. Vyplývá to alespoň z nejnovější studie, kterou zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF) spolu s vládami států Somaliland a Puntland.


Obřízku podle jejich průzkumu v poslední době podstoupilo jen 25 procent dívek ve věku od jednoho roku do 14 let. Přitom u dospělých žen ji mělo 99 procent z nich. Znamená to tedy, že když ony byly před pár lety v dětském věku, neexistovala téměř jediná, která by bolestivý zákrok neabsolvovala, informovala agentura AP. Obřízku podstupují miliony žen a dívek na celém světě, zejména v Africe, ale i v některých asijských zemích.

UNICEF se již několik let snaží spolupracovat se zástupci jednotlivých komunit žijících na severu Somálska a zkouší je přesvědčit, aby změnili postoj k provádění ženské obřízky.

Mluvčí Dětského fondu OSN Susannah Priceová řekla, že „nynější čísla jsou povzbudivá, nicméně stále jde o velmi pomalý pokrok“. Počet obřezaných dívek podle ní klesl díky většímu povědomí náboženských vůdců i místních obyvatel o zdravotních rizicích, která zákrok přináší.

Proč nechávají své dcery obřezat? Podle somálských žen za tím stojí náboženské důvody, ale i fakt, že žena s obřízkou je považována za lepší nevěstu. „I ženy, které jsou vzdělané, například Somálky žijící v Británii, nám vždycky říkají: Moje dcera se neprovdá, když nebude obřezána,“ uvedla Sheema Senguptová z organizace UNICEF.

Ženy jsou podle ní i pod tlakem společnosti a dlouholetých tradic. „Když se ptám somálských mužů, zda by ženy měly být obřezány, většinou mi řeknou, že nevědí. Když se na to samé zeptám žen, odvětí, že ano,“ dodala Senguptová.

Jak odhaduje Světová zdravotnická organizace, ročně jsou obřezány tři miliony žen a dívek. Tato operace, při níž jsou ženě částečně či zcela odstraněny vnější pohlavní orgány, může způsobit vážnou infekci a v některých případech i smrt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?