5 rad, jak předejít zánětům močových cest

24. 10. 2016 16:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Sychravé dny s sebou přináší nejen barevné listí, ale často i sníženou obranyschopnost, nachlazení či jiné nepříjemné nemoci. Mezi ty nepochybně patří i záněty močových cest, kterými v dnešní době trpí stále více žen. Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, které vám pomohou nepříjemnému pálení předejít.


1) Buďte v teple

Prochladnutí je, zejména v tomto ročním období, častým důvodem nemoci. Pokuste se proto dbát na to, abyste byli vždy v teple, nebo měli alespoň chráněná záda a oblast kříže. Košilky sice nejsou zrovna módní kousky, svůj účel však skvěle plní. A kdybyste se přece jen chtěla raději poohlédnout po něčem trochu modernějším, vsaďte na body! Jsoum nejen sexy, ale i šikovná!

2) Vyhněte se kyselému

Jednou z hlavních příčin vzniku zánětů bývá překyselení organismu. Enzymy a hormony, které na špatné pH těla reagují, pak nemohou řídit vaši imunitu. Pokuste se proto omezit příjem masa a uzenin, mléčných výrobků a luštěnin a zejména pak perlivé vody. Není nutné zcela je z jídelníčku vyřadit, odborníci však doporučují prokládat je velkým množstvím zeleniny a ovoce.

3) Pijte, pijte a pijte

Dostatek tekutin je v tomto případě nejen prevencí, ale i léčbou. Tekutiny totiž z vašeho těla vyplavují bakterie, které způsobují nepříjemné řezání. Snažte se proto vypít alespoň jeden a půl litru denně. Ideální je v tomto případě obyčejná vody bez bublinek nebo zelený čaj.

4) Pomoc z lůna přírody

Správný krok představuje také konzumace ovoce bohatého na tanin, který působí antibakteriálně. Jedná se zejména o brusinky, dobré jsou však i borůvky, extrakty z kopřiv či z břízy. Malým zázrakem je pak rostlina jménem lichořeřišnice – v bylinných lékárnách lze sehnat kapky, které mají doslova blahodárné účinky. Oproti komerčním přípravkům z brusinek jsou navíc výrazně levnější.

5) Správná hygiena

Tento bod je možná úplně nejdůležitější, protože právě dodržování hygienických návyků může být tou nejúčinnější zbraní proti zánětům. Dbejte proto, abyste si na WC vyprázdnila celý močový měchýř, vždy se pečlivě utřete a při sprchování nepoužívejte mýdla či sprchové gely s vysokým pH.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?