Co můžeme udělat pro pacienty s celiakií?

22. 12. 2016 11:08
přidejte názor
Autor: Redakce

V rámci Postgraduální akademie Medical Services proběhlo tentokrát sympozium zaměřené na „Lepek a onemocnění s ním související“. Garantem odborného programu byl prof. MUDr. Jiří Nevoral, CSc., z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze. Partnerem sympozia se stala společnost AbbVie. V posledních letech je nemocem spojeným s konzumací lepku věnována zvýšená pozornost. Celiakie je celoživotní gastrointestinální onemocnění způsobené právě intolerancí lepku – bílkovinou přítomnou v obilovinách (pšenici, žitu či ječmeni). Lepek je příčinou dvou definovaných klinických jednotek – celiakie a alergie na pšenici. V nedávné době byli identifikováni i pacienti, kteří jsou gluten-senzitivní, ale nemají celiakii ani alergii na pšenici. Léčba autoimunitního onemocnění je kauzální – vyloučení spouštěče z potravy čili bezlepková dieta. Ta se nyní stala módní záležitostí. Přednášející se zaměřili na témata současnosti a perspektiv celiakie, novinky v dětské celiakii, neceliakální glutenovou senzitivitu, rozdíl mezi alergií na lepek a alergií na pšenici, důvody a podmínky nasazení bezlepkové diety či na novinky v léčbě idiopatických střevních onemocnění u dětí. Poddiagnostikovaná nemoc Onemocnění postihuje přibližně jedno procento evropské populace, ale je časté i na ostatních kontinentech. Jeho rozšířenost je způsobena HLA predisponujícím genotypem a konzumací obilovin obsahujících lepek. Genetické faktory sam



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?