V Česku přibylo loni 93 lidí nakažených HIV

23. 1. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice loni přibylo rekordních 93 lidí nakažených virem HIV, v porovnání s předchozím rokem to bylo o tři nové případy více. Pokračoval tak stoupající trend z předešlých let. Celkem bylo od roku 1985 s virem HIV v krvi registrováno 920 lidí...


V České republice loni přibylo rekordních 93 lidí nakažených virem HIV, v porovnání s předchozím rokem to bylo o tři nové případy více. Pokračoval tak stoupající trend z předešlých let. Celkem bylo od roku 1985 s virem HIV v krvi registrováno 920 českých občanů a cizinců s trvalým pobytem v ČR.

U 209 z nich se již rozvinula nemoc AIDS, celkem 123 Čechů a Češek na její následky zemřelo. ČTK to dnes řekla Marie Brůčková ze Státního zdravotního ústavu.

Česko však podle odborníků nadále zůstává zemí s malým počtem nemocných. „Nejpostiženějším krajem je Praha a Karlovarský kraj,“ uvedla Brůčková.

Nejčastěji se virus přenáší sexuálním stykem, který stojí za 85 procenty infekcí. Vzhledem k dobré síti výměnných programů pro injekční uživatele drog je v Česku relativně málo těch, kteří se nakazili z použitých jehel.

Za nejvíce rizikovou skupinu považují odborníci muže, kteří mají sex s jinými muži. Ženy podle Brůčkové tvoří asi pouze pětinu z registrovaných. „S tím, že tam máme přes šest procent žen těhotných,“ dodala odbornice.

V minulém roce však nebyl zaznamenán žádný přenos z matky na dítě ani nikdo nezískal virus do těla společně s krevní transfuzí.

Počet registrovaných pozvolna narůstá od počátku tisíciletí. Pro srovnání - v roce 2001 bylo pozitivně testováno o 40 lidí méně než loni. „Povědomí o nemoci mírně klesá. Je třeba si uvědomit, že ta infekce tady pořád je a že to nebezpečí trvá,“ dodala Brůčková.

Podle některých expertů se jí ale mladá generace přestala bát. Například při prvním sexuálním styku použije kondom podle výzkumů českých sexuologů asi jen 30 procent mladých Čechů a Češek, což je méně než v zemích západních Evropy.

České statistiky rovněž evidují nákazu virem HIV u 252 cizinců. „Převládají cizinci ze střední a východní Evropy,“ upřesnila Brůčková.

Jde hlavně o občany zemí bývalého Sovětského svazu, zejména Ukrajiny. Právě tyto země se potýkají s výraznějším nárůstem počtu nemocných. Podle zprávy expertního poradního týmu Evropské komise ve věci HIV/AIDS je v Česku přinejmenším třicetkrát méně nových případů na milion obyvatel než v Rusku či na Ukrajině.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?