Akademici a Nemocnice Na Homolce chystají společný výzkum

9. 9. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Akademie věd ČR a Nemocnice Na Homolce začnou spolupracovat v oblasti klinické medicíny a výzkumu. Vědci a lékaři by tak měli v budoucnu výsledky výzkumu rychleji uvádět do praxe, a tím i zlepšit zdravotní péči.


V současnosti se například snaží prosadit klinické využití moderních a v cizině již dostupných radiodiagnostických látek. Ty mají snadněji rozpoznat závažná onemocnění nervového systému.

Memorandum podepsali předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva. ČTK o tom informoval mluvčí AV ČR Jan Martinek. Spolupráce vznikla díky nové strategii nazvané AV21, která v poslední době určuje směr výzkumu největší vědecké instituce v ČR a cílí na praktické využití výzkumu pro společnost.

Jeden z jejích programů se zabývá kvalitním životem ve zdraví a nemoci a zaměřuje se i na poruchy nervového systému. Akademici a lékaři z nemocnice by tak mohli díky užší spolupráci zlepšit diagnostiku a léčbu onemocnění, jakou je například epilepsie, Alzheimerova choroba nebo mozkové nádory.

Ředitel Oliva považuje partnerství za velmi přínosné. Věří, že se podaří klinické studie a nové léčebné postupy rychleji uvádět do běžné praxe, a to nejen v Česku. Připomněl, že Nemocnice Na Homolce jako vědecko-výzkumné pracoviště již funguje. Testuje v rámci klinických studií řadu nových léčebných metod, zavádí také nové zdravotní materiály a léčebné postupy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?