Brno má dva evropské odborníky na simulace mozkové mrtvice

24. 7. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva z deseti hlavních evropských odborníků na simulace v cévní neurologii má Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Robert Mikulík a Veronika Svobodová zasednou v nově vzniklé Radě Evropské iktové organizace pro simulační trénink, kde se zaměří na rozvoj vzdělávání v diagnostice a léčbě cévních mozkových příhod. Cílem rady je vytvořit prostředek pro lepší simulační vzdělávání, aby bylo dostupnější, a tím se zlepšila péče o pacienty. Informovala o tom mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Simulace se používá v různých oblastech vzdělávání od armády například u pilotů až po medicínu. V medicíně se zaměřuje na nácvik reálných situací v simulovaném prostředí, kdy nehrozí riziko poškození zdraví pacienta. Využívá se například pro nácvik první pomoci, ale i pro vzácné lékařské zákroky nebo pro zlepšení komunikace.

Iktové organizace a centra se věnují pacientům s cévní mozkovou příhodou. Mikulík se Svobodovou se do Rady Evropské iktové organizace pro simulační trénink dostali jako první Češi. „Do rady byli jmenovaní díky svým dlouholetým zkušenostem se simulační medicínou,“ uvedla Veselá. „Naším cílem je vytvořit celoevropské kurikulum simulačního vzdělávání v oblasti cévních mozkových příhod a zajistit, aby byl simulační trénink dostupný co největšímu počtu profesionálů v Evropě. Díky lepšímu a dostupnému vzdělávání se zlepší iktová péče. Budou z toho profitovat především pacienti,“ řekl Mikulík, který je vedoucím Komplexního cerebrovaskulárního centra Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a šéfem Cerebrovaskulárního výzkumného týmu v Mezinárodním centru klinického výzkumu.

Cévní mozková příhoda je celosvětově druhou nejčastější příčinou smrti a nejčastější příčinou trvalé invalidity. „V České republice ročně postihne 42.000 lidí, 12.000 lidí na její následky zemře,“ informovala Veselá. „Přestože současná medicína disponuje velmi efektivní léčbou cévních mozkových příhod, musí být podaná včas. Proto se lékaři po celém světě pokouší vyvíjet nové a rychlejší postupy léčby. Simulační trénink pomáhá lékařům osvojit si nové dovednosti, a urychluje se tak naplnění nových postupů v klinické praxi,“ doplnil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?