Centrum výzkumu v Brně vynalezlo za pět let přístroje i léky

10. 10. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC) v říjnu před pěti lety otevřelo nové budovy svého sídla v prostorách nemocnice.


Centrum zaměřené na oblast srdce a mozku od té doby vynalezlo několik přístrojů a léčiv pro lepší léčbu, vydalo přes tisíc odborných publikací a zapojilo se do mezinárodního výzkumného prostředí. Díky tomu se podílí například na vývoji nového kardiostimulátoru nebo se zabývá využitím kmenových buněk při léčbě mozkové mrtvice. Řekla to mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Samotné centrum vzniklo ve spolupráci s prestižní americkou Mayo Clinic v roce 2010, avšak dva roky fungovalo v provizorních prostorách. V té době se utvářely vědecké týmy. Náklady na vznik centra se pohybovaly kolem tří miliard korun. Většinu pokryla Evropská unie, která dala přes dvě miliardy na vybavení centra a jeho provoz na pět let. Dalších 1,6 miliardy korun dal stát z rozpočtu na výstavbu budov, jejichž část však využívá i nemocnice. V centru nyní působí asi 300 zaměstnanců, někteří na plný, jiní na částečný úvazek.

Centrum podalo pět přihlášek o patent. Jeden z nich už byl udělen, další čtyři nejspíš dostane letos nebo příští rok. „Patent byl udělen na látku využitelnou při léčbě rakoviny prostaty. Další patenty žádáme na přístroje, které mohou pomoct s mozkovou mrtvicí, infarktem nebo trombózou,“ řekl ředitel pro vnější záležitosti ICRC René Samek. Centrum také žádá o registraci průmyslového nebo užitného vzoru na nové diagnostické přístroje. Výzkumníci z centra získali i 15 mezinárodních ocenění. Letos například jedna z pracovnic za výzkum možných souvislostí mezi poraněním hlavy a pozdějším nástupem Alzheimerovy choroby.

Z práce centra mají užitek už i nemocnice a pacienti. „V souladu s předpisy je možné přístroje centra využívat částečně na diagnostiku a léčbu pacientů. Díky tomu lékaři získali možnost používat nejnovější a nejmodernější a mnohdy i ojedinělou přístrojovou techniku. Nemocnice je díky centru i partnerem největší světové firmy v oboru klinických studií, takže pacienti mají možnost zúčastnit se zkoušek nových léčiv, které se zatím neprodávají v lékárnách,“ uvedla Veselá.

Centrum se hodlá věnovat výzkumu k přinášení nových metod pro včasné odhalení onemocnění nebo poruch, nových přístrojů a léčiv nebo léčebných metod. ICRC je financované ze 60 procent z Národního programu udržitelnosti ministerstva školství, 40 procent musí sehnat z nestátních zdrojů, například z mezinárodních grantů nebo ze spolupráce s průmyslem. To se podle Veselé loni podařilo a podaří se to i letos.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?