FN otevřela biobanku, desetitisíce vzorků poslouží vědě i léčbě

21. 4. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Plzni dnes otevřela novou biobanku - jednu v pěti v ČR a jedinou na jihozápadě Čech.


Ve specializovaných mrazicích boxech bude biobanka při teplotě minus 80 stupňů Celsia uchovávat desítky tisíc krevních vzorků, které mohou sloužit pro vědecký výzkum, vývoj nových léků a léčebných metod i speciální personalizovanou léčbu konkrétních pacientů, řekl dnes novinářům primář oddělení imunochemické diagnostiky Ondřej Topolčan.

Biobanky v Česku se zaměřují na různé druhy biologického materiálu. V Plzni se bude skladovat krevní plazma a sérum, zejména od onkologických pacientů. Ti musejí dát s odběrem informovaný souhlas.

„Především se budou uchovávat vzorky pacientů s rakovinou ledvin, prostaty, jater, tlustého střeva, prsu a melanomu,“ vyjmenoval Topolčan.

Jsou to druhy rakoviny s poměrně vysokým počtem pacientů, kteří přežívají alespoň pět let od ukončení léčby. Od jednoho pacienta by se měly ideálně uchovat vzorky před započetím léčby, po jejím ukončení a pak zhruba v tříměsíčních odstupech až po několik let. Cenu to má nejen pro vědecký výzkum a vývoj nových léků a léčebných metod, ale i pro samotné pacienty.

V západních Čechách, které jsou celorepublikově na špici ve výskytu řady druhů rakoviny, se podle Topolčana poměrně často vyskytuje duplicita nádoru, a to u víc než čtvrtiny pacientů. Znamená to, že člověk, který se například léčí s nádorem prostaty, dostane třeba za deset let zcela jiný druh rakoviny. Uchované vzorky pomohou lékařům „podívat se zpět“ do pacientova těla a ke kořenům nemoci prostřednictvím rozboru vzorků a zjistit tak, zda a jak spolu dva různé druhy rakoviny souvisejí. Vzorky mohou mít velký význam i například při stanovení agresivity budoucího nádoru u konkrétního člověka. Pomohou lékařům i při stanovení konkrétní, doslova na tělo šité, velice drahé optimální biologické léčby třeba u pacienta, u kterého se po několika letech objeví rezistence na standardní léčbu. Kromě onkologických vzorků by chtěl Topolčan do budoucna uchovávat v biobance také například vzorky neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba a vzorky vzácných nemocí.

V databázi biobanky je vzorek anonymní. Provoz biobanky musí striktně odpovídat právům na ochranu pacientů i osobních dat. Každá minizkumavka se vzorkem je opatřena mikročipem, který obsahuje až 30 různých informací. Díky modernímu přístroji a napojení softwaru na nemocniční a laboratorní informační systém nemocnice mohou oprávnění lékaři přesně a neomylně získat buď vzorek konkrétního pacienta pro jeho další léčbu, nebo podle zadaných parametrů vzorky pro vědecký výzkum, vysvětlila Judita Kinkorová, která za provoz plzeňské biobanky odpovídá. Výzkumník si může například zadat, že hledá pro své účely vzorky od pacienta v určitém věkovém rozmezí, s nadváhou, kuřáka, s vysokým tlakem, cukrovkou a podobně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?