Lékárníci kritizují vyhlášku, chtějí víc peněz za výdej léku

26. 9. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci kritizují připravovanou úhradovou vyhlášku. Chtějí od zdravotních pojišťoven více peněz za výdej léku na recept. Česká lékárnická komora (ČLnK) to uvedla ve včerejší tiskové zprávě.


Lékárníci mají nyní za takzvaný signální výkon 12 korun, podle komory by měl být 30 korun jako zrušený regulační poplatek. Vyhlášku, která upravuje platby za výkony zdravotní péče pro příští rok, poslalo ministerstvo minulý týden do připomínkového řízení.

„Je nezbytné, aby stát ze 17 miliard korun, které budou příští rok vybrané na zdravotním pojištění, využil částku 1,02 miliardy korun na spravedlivé a především existenčně nutné dorovnání signálního výkonu lékárníků na původní hodnotu 30 korun,“ uvedl předseda ČLK Lubomír Chudoba.

Ministerstvo zdravotnictví se k obsahu vyhlášky předtím, než skončí připomínkové řízení, nechce vyjadřovat, sdělila na dotaz mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Lékárníci v prohlášení uvedli, že na rozdíl od všech ostatních zdravotníkům jim platy klesají. Podle statistik Státního ústavu pro kontrolu léčiv stát odhaduje, že ušetřil revizemi cen a úhrad léků ze strany pojišťoven od roku 2010 minimálně 15,4 miliardy korun, uvedli lékárníci.

Další 3,2 miliardy korun podle komory mohli lékárníci získat z regulačních poplatků 30 korun za recept, které byly zrušeny v roce 2014. Na každou lékárnu to podle ČLK je průměrně 1,2 milionu korun. V posledních letech bylo uzavřeno několik desítek lékáren, které byly v obci jediné. Dalších 600 je podle komory existenčně ohroženo.

Návrh vyhlášky počítá s tím, že pojišťovny na nákup zdravotní péče vydají příští rok přibližně 289 miliard korun. Největší částku navíc, o 9,2 miliardy oproti letošnímu roku, by měla dostat akutní lůžková péče a ambulance v nemocnicích. Z peněz se musí zaplatit i slíbené navýšení platů o deset procent. Vyhláška počítá také s kompenzací 170 milionů korun pro lékaře za zavedení povinného elektronického receptu. Lékárníci namítají, že oni s ním náklady budou mít také.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?