Malým nemocnicím v Ústeckém kraji budou chybět miliony

2. 1. 2017 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Menším nemocnicím v Ústeckém kraji budou chybět miliony korun na zvýšení tarifních platů lékařů a dalšího personálu.


Údaje poskytli zástupci městských a soukromých zařízení. Mzdy se mají zvýšit od 1. ledna. Nemocnice tak dávají za pravdu Asociaci českých a moravských nemocnic, podle které navýšení úhrad v úhradové vyhlášce nebude na zvýšení platů stačit.

V Městské nemocnici v Litoměřicích se podle mluvčí Naděždy Křečkové dotkne zvýšení tarifních mezd všech zhruba 900 zaměstnanců. Nemocnice vypočítala, že nárůst platů ji bude v příštím roce stát 30 milionů korun. Úhradová vyhláška podle nemocnice náklady nepokryje. „Navýšení dle úhradové vyhlášky naší nemocnici stačit nebude. Chybět nám bude zhruba deset milionů korun,“ řekla Křečková. Průměrný plat lékaře je v Litoměřické nemocnici 60.840 korun, částka je bez služeb.

Peníze budou chybět i soukromé Podřipské nemocnici s poliklinikou v Roudnici nad Labem. Ředitel zařízení Tomáš Krajník řekl, že zvýšení tarifních platů se dotkne 270 z 400 zaměstnanců. „Náklady se navýší o zhruba 1,8 milionu korun měsíčně, což představuje asi 21,6 milionu korun ročně. Je nutné si uvědomit, že se nejedná pouze o deset procent, ale také se musí přičíst odvody, které činí 34 procent z navýšení,“ řekl Krajník.

Navýšení úhrad v úhradové vyhlášce nemocnici náklady nepokryje. „Rozhodně na toto navýšení stačit nebude, v úhradách roku 2017 naše nemocnice nezíská slibované zdroje, vznikne deficit kolem 400.000 až 600.000 korun měsíčně,“ doplnil Krajník.

Úhradová vyhláška přinese podle Krajníka dostatek peněz jen některým nemocnicím. „Pouze fakultním a některým velkým krajským nemocnicím úhradová vyhláška v navrhovaném znění může přinést zdroje jak pro zvýšení platů a mezd, tak i prostředky pro provoz a jeho náklady. Jejich úhrady budou kalkulovány jinak. Stále není placeno nemocnicím za odvedenou práci stejně. Přesto mzdy musíme poskytnout stejné jako tyto lépe placené nemocnice,“ řekl Krajník. Kromě zdravotnického personálu musí nemocnice zvýšit mzdy i velké části nezdravotnického personálu. Od ledna se totiž zvyšuje i minimální mzda.

Naopak Krajské zdravotní by mohlo navýšení v úhradové vyhlášce na zvýšení platů stačit. Mzdy se v krajské společnosti, pod kterou spadají nemocnice v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Teplicích a Děčíně, zvýší od ledna všem zaměstnancům. Podle mluvčího společnosti Jiřího Vondry jich je 6825. Celkově se tak náklady na osobní náklady zvýší v příštím roce o víc než 280 milionů korun. „Úhradová vyhláška kryje navýšení za předpokladu, že bude dosaženo maximální možné produkce, tedy, že si nemocnice na toto navýšení svou hospodářskou činností vydělají,“ dodal Vondra.

Nárůst mezd schválilo představenstvo společnosti i přesto, že Krajská zdravotní není usnesením vlády a příslušným nařízením vázána, uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?