Svatoanenská nemocnice Brno znovu vypisuje recepty na konopí

24. 5. 2017 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně začíná po pětiměsíční pauze znovu vypisovat recepty na léčebné konopí. Dnes vydala první recept. Sdělila to mluvčí nemocnice Petra Veselá.


Léčebné konopí v lékárnách není od ledna kvůli sporům mezi českým dodavatelem a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ústav vyhlásil na nového dodavatele výběrové řízení, zatím bude konopí k dispozici od zahraničního dodavatele. Jeho nevýhodou je ale cena. Gram stojí přes 300 korun, české konopí bylo zhruba za 100 korun.

Konopí je doplňkem k ostatním léčivům. Pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Pacienti si ho hradí sami.
Nynější recept dostala pacientka, která podle Veselé trpí neutišitelnými bolestmi trojklaného nervu. „O léčbu konopím má zájem i přesto, že zahraniční je podstatně dražší, než bylo české,“ uvedla Veselá.

Lékaři nevypisovali recepty několik měsíců. „I když je cena zahraničního konopí podstatně vyšší, jsem rád, že jako lékař mohu znovu pacientům nabídnout léčbu, která existuje a která jim pomůže. U této pacientky byly léčebné účinky konopí prokázány,“ řekl Radovan Hřib, lékař Centra léčby bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Podle něj žena vyzkoušela léčebné konopí jako jedna z posledních na konci ledna a mělo to výborný efekt. „Doteď byla nucena trpět bolestmi a nyní jí nezbývá, než akceptovat vysokou cenu,“ dodal Hřib.
Konopí, které do Česka dovezla soukromá firma, už má všechna potřebná povolení a lékárny si jej mohou začít objednávat. Podle Veselé si žena vyzvedne konopí v nemocniční lékárně ihned, jak dorazí od distributora. Pacientka ho užívá v kapslích. „Je z Holandska a je to odrůda s nižším obsahem látky THC a stejným obsahem látky CBD, než měla odrůda konopí naposledy produkovaná v České republice,“ doplnila Veselá.

Hřib už dříve řekl, že v ČR užívá léčebné konopí asi stovka lidí, ale ne každý bude na dražší zahraniční variantu mít peníze. Doma ho ale lidem nedoporučuje pěstovat kvůli možným problémům se zákonem, ale také kvůli tomu, že nebude mít potřebnou kvalitu a může obsahovat škodlivé látky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?