GSK rostou tržby i přes oslabení libry a brexit

3. 11. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve třetím čtvrtletí letošního roku vykázala britská GSK, jedna z největších farmaceutických společností na světě, 8% růst tržeb, a překonala tak opět očekávání analytiků.


TISKOVÁ ZPRÁVA GSK

Analytici předpokládali, že by na výsledky společnosti mohly mít vliv ekonomické a politické turbulence, kterými Velká Británie prochází v posledních měsících. Tržby společnosti se však ve třetím kvartálu vyšplhaly na více než 7,5 miliardy liber, a dosáhly tak doposud nejvyšší čtvrtletní hodnoty za rok 2016. Růst byl tažen především divizí Pharmaceuticals, která se na celkových tržbách firmy podílela více než z poloviny (4,1 miliardy liber). Divize Consumer Healthcare vykázala tržby ve výši 1,9 miliardy a divize Vaccines 1,6 miliardy liber. Provozní zisk za třetí kvartál dosáhl hodnoty 2,3 miliardy liber, a vzrostl tak o 13 % oproti předchozímu kvartálu.

„V současnosti dochází ve světě k významným změnám politického i ekonomického prostředí. Před globálními firmami tak budou stát nové výzvy, jak zajistit stabilní růst a finanční zdraví společností i spolehlivé dodávky produktů zákazníkům po celém světě. Dosavadní letošní obchodní výsledky GSK potvrzují, že strategická opatření týkající se portfolia produktů, struktury společnosti i výrobních, distribučních a prodejních postupů, která byla přijatá v uplynulých letech, byla správná,“ říká PharmDr. Monika Horníková, MHA, generální ředitelka české pobočky GSK.

Růst ve třetím čtvrtletí zaznamenaly všechny divize společnosti. 20%, tedy nejvyššího, růstu dosáhla divize Vaccines, která vyrábí očkovací látky. Divize Pharmaceuticals, která vyrábí léky na předpis, zaznamenala růst 6 % a divize Consumer Healthcare, která vyrábí volně prodejné produkty pro zdravotní péči, dosáhla 5% růstu tržeb. Celková hodnota zisku na jednu akcii se zvýšila oproti prvnímu kvartálu o 12 % a vzrostla z 24,5 pence na 32 pence na akcii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?