Revize úhradové vyhlášky skončí možná fiaskem

3. 4. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Když premiér Petr Nečas (ODS) po únorovém jednání velké tripartity podpořil návrh odborů na kontrolu „skutečného stavu financí“ v českých nemocnicích, vysloužil si od odborářů neobvyklou chválu a uznání. Dosavadní průběh kontrol však prý odborářům přinesl jen zklamání. Obávají se, že kvůli průtahům ministra Leoše Hegera (TOP09), nebudou výsledky kontrol k dispozici do konání sněmu LOK-SČL, který má proběhnout 23. dubna.


Jednání s ministerstvem zdravotnictví o kontrolách v českých nemocnicích zahájily odbory bezprostředně po únorovém jednání s premiérem. Od samého začátku prý ale ze strany ministerstva narážely na „úhybné manévry a průtahy“.

Místo revize úhradové vyhlášky hloubkový audit nemocnic

Leoš Heger oslovil ředitele nemocnic s nabídkou účasti v analýze dopadů úhradové vyhlášky na schopnost jejich zařízení navýšit platy zdravotnického personálu o kompromisních 6,25 %. Ministerstvo ale tuto nabídku pojalo jako analýzu efektivity jednotlivých zdravotnických zařízení a doprovodilo ji 9 stránkovým návrhem postupu.

Zástupci zaměstnavatelů sdružení v Asociaci českých a moravských nemocnic (AČMN) však tento dokument odmítli a formulovali vlastní představu, jak by měly kontroly v nemocnicích probíhat. Při následujícím jednání zaměstnavatelů a odborů s MZ, které se konalo koncem března, však ministerští úředníci kontrovali pro změnu 11 stránkovým „Podkladovým materiálem pro jednání o datové struktuře“, který již podle zástupců zaměstnavatelů i odborů připomíná spíše hloubkový audit.


Dokumenty ke stažení

Dopis Leoše Hegera a navržená metodika

MZ: „Podkladový materiál pro jednání o datové struktuře“

Materiál asociací nemocnic a odborů Příloha 1 Příloha 2


„Úředníci navrhli složitý model kontroly a širokou škálu parametrů, jejichž interpretace a dokladování by byly velmi problematické. Kontrola v takovém rozsahu by byla časově i technicky zbytečně náročná – jde daleko za rámec potřebného prostého zjištění, zda nemocnice mají či nemají peníze na navýšení platů. Proto jsme tento model v polovině března odmítli a předložili svůj vlastní jednoduchý koncept,“ uvedl předseda LOK-SČL Martin Engel.

Dle dostupných informací obě strany sporu trvají na svých návrzích a jednání se proto aktuálně nacházejí na mrtvém bodě. Podle Engela tak prý bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by výsledky kontrol mohly být známy do sněmu LOK-SČL.

Pojišťovny s navýšením ani nepočítají, tvrdí odbory

Podle předsedy lékařských odborů hloubkové kontroly v nemocnicích nikdo neodmítá, nepřijímá je však jako nástroj k jednoduchému prověření stavu financí v jednotlivých nemocnicích.

LOK-SČL provedl vlastní šetření, prostřednictvím kterého prý zjistil, že platby ze zdravotního pojištění v prvním kvartále tohoto roku nedosáhly potřebného objemu, a na vládou garantované navýšení platů tedy nejsou k dispozici žádné prostředky.

„Ministerstvo sice tvrdí, že se jedná o zálohové platby s předpokladem dorovnání do poloviny roku 2013, to ovšem předpokládá, že nemocnice budou do té doby systém de facto úvěrovat, půjčovat si od bank a podobně. To je pro LOK-SČL nepřijatelné, nehledě na to, že plány zdravotních pojišťoven tak jako tak počítají na letošek s úhradou jen 98 % skutečnosti roku 2010,“ uvádějí odboráři ve svém prohlášení.

Premiér je také zodpovědný – memorandum je podepsané za celou vládu

Kvůli kontrolám požádali odboráři o schůzku Petra Nečase. Ten je totiž podle nich za zvýšení platů zdravotníků zodpovědný stejně jako ministr Leoš Heger.

„Rozhodli jsme se požádat pana premiéra ještě o jednu naléhavou schůzku s cílem učinit poslední pokus o smírné řešení. Současnou situaci totiž považujeme za další vážné porušení Memoranda ze strany českého státu,“ hodnotí Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?