Česká humanitární pomoc proti ebole zamíří do Libérie

3. 11. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Českou humanitární pomoc pro oblasti západní Afriky zasažené ebolou převezme organizace Save the Children International působící v Libérii. Ochranné oděvy a prostředky za 3,59 milionu korun budou do Afriky dopraveny lodí z Nizozemska, kam je dopraví nákladní auto z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku.


Na webu to oznámila mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Humanitární pomoc pro západoafrické země zasažené ebolou schválila na počátku října vláda. Hodnotu pomoci tehdy vyčíslila na 4,14 milionu korun. Hodnota zasílané humanitární pomoci je nižší, protože některé z ochranných pomůcek, které Česko nabízelo, podle Michaely Franclové z Hasičského záchranného sboru odmítla Světová zdravotnická organizace (WHO).

Do nynější zásilky podle Zaoralové ministerstvo zdravotnictví nakoupilo 1500 sad ochranných pomůcek a 1600 dezinfekčních gelů na ruce. Správa státních hmotných rezerv připravila 1500 ochranných oděvů a 3000 ochranných brýlí. Hasiči vyčlenili ze svých zásob 1500 ochranných oděvů a nakoupili 1500 vaků pro transport zemřelých.

Nákladní auto s humanitární pomocí spolu s doprovodným vozidlem vyjedou ze Zbirohu v neděli 2. listopadu. Zásilku v nizozemském přístavu Der Helder převezme nizozemské ministerstvo obrany, které zabezpečí její dopravu do západní Afriky. Loď s humanitární pomocí bude z Nizozemska odplouvat 6. listopadu.

Vláda počátkem října také rozhodla uvolnit na pomoc mezinárodním organizacím, respektive pro poskytnutí budoucí materiální humanitární pomoci dalších 15 milionů korun. Ministerstvo zahraničí již dříve do oblastí postižených ebolou poslalo prostřednictvím organizace Lékaři bez hranic tři miliony korun.

Libérie, kam česká humanitární pomoc směřuje, je spolu s Guineou a Sierrou Leone jednou ze tří zemí nejhůře zasažených virem ebola. Na ebolu již podle údajů WHO zemřelo zhruba 5000 lidí, téměř všechna úmrtí byla v západní Africe. Nakažených je zatím zhruba 14.000.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes řekl, že Česká republika posoudí, jak by mohla v boji proti šíření viru ebola pomoci Guineji. V úvahu připadá pomoc při budování zdravotnických center, prostřednictvím kterých chce Guinea dostat epidemii pod kontrolu. Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný otestovaný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?