Oběti zbytečných operací v Británii odškodní miliardou korun

29. 9. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský soud schválil plán odškodnění obětí lékaře Iana Patersona částkou ve výši 37 milionů liber (1,1 miliardy korun).


Patersona, který prováděl svým pacientům operace prsou na základě smyšlených či přehnaných diagnóz, poslal soud v květnu do vězení na 15 let. V srpnu mu odvolací soud trest zvýšil na dvacet let za mřížemi, informovala stanice Sky News.

Soud schválil vytvoření fondu na odškodnění Patersonových obětí. V přepočtu více než miliardu korun by z něj mělo dostat zhruba 750 lidí. Téměř tři čtvrtiny určené částky dá do fondu na základě soudního verdiktu nemocniční společnost Spire Healthcare, druhý největší poskytovatel soukromé zdravotní péče v Británii, pro kterou Paterson operace prováděl. Další část uhradí lékařova pojišťovna.

Paterson svým pacientkám a pacientům, které ošetřoval na soukromé klinice v letech 1997 až 2011, tvrdil, že jim hrozí onemocnění rakovinou prsu, a musí proto na operaci. U řady z nich to sice byla pravda, operace ale podle znalců nebyla nutná. Část lidí dokonce rakovinou ohrožená vůbec nebyla.

Lékař odebral řadě osob části zdravé tkáně a některým provedl takzvanou mastektomii, tedy odstranění celých prsních žláz, ačkoli to podle odborníků z medicínského hlediska nebylo vůbec nutné. Motiv jeho počínání není jasný. Podle soudu mu ale mohlo jít i o zisk.

V červnu soud Patersona poslal za ublížení na zdraví ve dvaceti případech na 15 let do vězení. V srpnu soud vyšší instance uvedl, že květnový rozsudek je „příliš mírný“, a zvýšil ho na dvacet let odnětí svobody.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?