Test má pomoci předpovědět, kdy u ženy nastane menopausa

17. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Skotští vědci vyvinuli metodu, která by mohla pomoci předpovědět, v kolika letech nastane u ženy menopausa. Výzkumníci zjistili, že je možné určit počet vajíček podle velikosti vaječníků...


Skotští vědci vyvinuli metodu, která by mohla pomoci předpovědět, v kolika letech nastane u ženy menopausa. Výzkumníci zjistili, že je možné určit počet vajíček ve podle velikosti vaječníků.

Vytvořili model, který určuje velikost „průměrných“ vaječníků ženy během jejího reproduktivního věku. Výzkum vedl dětský onkolog Hamish Wallace z Royal Hospital v Edinburghu.

Počet vajíček s věkem ženy klesá. Ve věku 37 let má žena v průměru 25 tisíc nezralých oocytů; poté nastává jejich prudký úbytek.

V době, kdy se žena blíží menopause, se počet vajíček pohybuje kolem tisíce, což na vznik zralého vajíčka schopného fertilizace nestačí.

V průměru dosahuje žena menopausy kolem 50 let věku. Některé však již ve 42 letech, jiné naopak až kolem 58 let.

Metoda založená na měření velikosti vaječníků by mohla výrazně pomoci při plánování početí.

Mohla by pomoci ženám, které v mladém věku podstupují onkologickou léčbu, ženám, které podstupují IVF nebo těm, které odkládají početí dítěte do pozdějšího věku.

vajíčko (oocyt) – haploidní buňkas velkým, světlým kulovitým jádrema slabě eozinofilní cytoplasmou.Průměr kolísá okolo 150 µm.

Autoři studie, kterou otiskl časopis Human Reproduction, však zdůrazňují, že je potřeba ještě dalších výzkumů, než bude tato metoda běžně dostupná. Vědci nyní plánují dlouhodobé studie, které mají hypotézu potvrdit.

Budou založeny na pravidelném sledování velikosti vaječníků u mladých, zdravých žen až do doby, kdy dosáhnou menopausy.

ZDROJ:

Test 'may predict menopause date'**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?