Události, komentáře: Jak financovat zdravotnictví?

21. 3. 2014 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Hosty pořadu České televize byli ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zvenku to vypadá, že se vládní politické strany zaklínaly ve svých volebních programech zrušením všech poplatků ve zdravotnictví, stejné zaklínadlo a úmysl si napsaly i do vládního programového prohlášení. A teď zjistily, že bez poplatků to asi nepůjde, nebo spíš bez peněz z nich. Takže je na stole otázka, kde vzít peníze pro zdravotnictví, když vláda slíbila, že poplatek za pobyt v nemocnici nezavede. Dobrý večer. Zdravotnické poplatky po dnešku rozdělují koalici. Po ministrovi financí Babišovi debatu o vrácení těch za pobyt v nemocnici připustil i šéf lidovců Bělobrádek. Sociální demokracie ale obnovovat nechce. Ministr zdravotnictví Němeček také trvá na tom, aby peníze na jejich kompenzace šly ze státního rozpočtu.

redaktorka:
V lednu 2008 měl v nemocnicích premiéru. Letos v lednu derniéru. Původní 60-ti korunový poplatek za pobyt se postupně vyšplhal na 100 a kvůli Ústavnímu soudu pak spadl na nulu. Podle něj byla stokoruna příliš. Podle koalice byl příliš jakýkoliv poplatek. Pacienti tak už třetí měsíc kvůli pobytu na lůžku do peněženky sahat nemusí. Jenže vláda musí o to víc sáhnout do státní pokladny.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/:
Teďka to vypadá, že to zrušení poplatku je důvod jako vlastně žádat o větší peníze do zdravotnictví.

redaktorka:
Část koalice tak teď z rozhodnutí nechat nemocniční lůžka zadarmo couvá zpět. Kromě hnutí ANO i lidovci.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Budeme držet koaliční smlouvu, ale nebráníme se. Já myslím, že je na pořadu dne se opět zabývat tím, jestli nemůžeme otevřít tuto debatu.

Jiří BĚHOUNEK, poslanec, předseda správní rady VZP /ČSSD/:
Když někdo přijde s touto myšlenkou nebo s tímto návrhem, tak se o něm musí diskutovat. Ale já jsem přesvědčen, že Česka strana sociálně demokratická nebude otvírat tuhle tu záležitost.

redaktorka:
Nemocnice zatím počítají ušlé zisky. Například brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny chybí na poplatcích přes 5 milionů, ostravské přes 4. Ministr zdravotnictví zase počítá, jak jim ztrátu nahradit. Navzdory výtkám od kolegy z financí na svých propočtech i nemocnicích bez poplatku za pobyt trvá.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Každá koaliční strana si byla vědoma, co dojednala, co podepisuje. Tam se jasně říká, že tyto poplatky budou kompenzovány ze státního rozpočtu navýšením plateb za státní pojištěnce.

redaktorka:
Podle plánu ministra by měly být už od července vyšší o necelých 60 korun. Peníze navíc by pak měly pojišťovny poslat nemocnicím do konce roku, a to celé 2 miliardy ušlé na poplatcích. Zatímco letos zmizel ten za pobyt, od příštího roku už by se nemělo platit ani 30 korun v nemocničních ambulancích, u lékaře nebo v lékárnách. Pro zdravotnictví jsou to ale další ztráty, 3 miliardy. Štěpánka Martanová a Lenka Drmotová, Česká televize.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ve studiu Událostí, komentářů je ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček, pak také předseda sněmovního zdravotnického výboru a poslanec za hnutí ANO Rostislav Vyzula, a také ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula. Pánové, dobrý večer všem.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Dobrý večer.

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane ministře, zdvižení státem placeného odvodu za důchodce, děti a nezaměstnané by se ta částka měla zdvihnout na 845 korun měsíčně. Tím by do systému mělo minimálně během prvního půl roku přitéct něco málo přes 2 miliardy korun, potom by se to mělo ta částka nějakým způsobem navyšovat. Co si od toho slibujete?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já si od toho slibuju jenom to, že rozhodnutí, která tato koalice učinila, to znamená, že nechá zrušit regulační pobyt za hospitalizaci a v příštím roce že zruší poplatky za ambulantní péči a za recept, tak budou poskytovatelům vráceny v plné výši.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že v podstatě jaksi z jiné kapsy ty peníze vezmete a vrátíte je z vašeho pohledu poskytovatelům péče, to jest nemocnicím, zdravotnickým zařízením.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Ano, přesně tak to je, a myslím si, že to je legitimní politické rozhodnutí. Koaliční strany šly do voleb s nějakým programem, každá měla trochu jiný přístup k poplatkům. Nicméně shodly se na tom, že tak jak poplatky byly nastaveny, tak takto ne a shodly se na tom, že poplatky by v této výši neměly být placeny, ale na straně druhé jsou tady poskytovatelé, pro které to jsou několik let již legitimní příjmy a myslím si, že prostě není fér, aby to byli ti poskytovatelé, kteří ty peníze nedostanou, které, když stát rozhodne, že poplatky nebudou placeny, tak oni o ty peníze přijdou bez náhrady.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Pane poslanče Vyzulo, váš stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš říká, že se mu to tak jednoznačné úplně nezdá. Tak by mě zajímalo i přesto, co je napsáno v programovém prohlášení vlády, jste vy přesvědčen o tom, že by ty peníze poskytovatelům zdravotní péče měly jít formou toho zvýšení odvodů za státní pojištěnce?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Tak podívejte, toto, tato záležitost takto byla původně slíbena, to je pravda. Nicméně určitě …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, dobře, původně znamená co? Že je napsána v programovém prohlášení.

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Je v programovém prohlášení, je v koaliční smlouvě. Tuto smlouvu jsme podepsali. Je to pravda. Nicméně je třeba se na to dívat i z té druhé strany, jako kde ty peníze vezmeme, ale možná, že spíš jde tady o to, abychom se dohodli, aby peníze, které se dávají do zdravotnictví a to je nemálo peněz, v podstatě mluvíme o nějakých komplexně o nějakých 290 miliardách korun, aby, když se tam dávají, aby neunikaly tak, jako když lejete vodu do děravého sudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane poslanče. K tomu, jestli ten sud je děravý, kde má díry a jako jak moc teče, k tomu se ještě dostaneme. Mě zajímá, vy říkáte, že se na to dá dívat z druhé strany, kde se ty peníze vezmou. No nezlobte se na mě, to jste se měli dívat, než jste podepsali koaliční dohodu z druhé strany, kde ty peníze vezmete. To jste se nedívali?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Tak máte pravdu. Jistě tady ty možnosti jsou. Pan ministr o nich taky ví a ty prostředky se mohou najít …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kde se najdou?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Tak možností je několik. Víme o tom, že třeba Státní ústav pro kontrolu léčiv má v rezervním fondu nějaké 2 miliardy a to je jenom jako jeden příklad, ale takových příležitostí asi bude více. Ale je fakt, že to není tak úplně tak jasno, ze které kapsy by se dostaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mně pořád, omlouvám se, trošku vrtá hlavou, jestli, a to je i na vás, pane ministře, otázka, jestli jste čirou náhodou předtím, než jste větu - vláda nebude znovu zavádět poplatek za hospitalizaci, neměli vymyslet, kde vezmete peníze na to, aby z vašeho úhlu pohledu jste doplnili nějaký bafr peněz poskytovatelům ve zdravotnictví a z vašeho pohledu, pane poslanče, Vyzulo, zjistili, kde jinde tedy ty peníze vzít? Pane ministře.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já tady musím říct, za resort zdravotnictví za sociální demokracii, že když my jsme tvořili náš program sociálnědemokratický, tak jsme samozřejmě věděli, že ty kroky, které a ty sliby, které děláme, že něco stojí a my jsme zcela závazně řekli, že jsme připraveni toto zdravotnictví kompenzovat ze státního rozpočtu a byli jsme si …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, pane ministře, ale ve vašem programu volebním před sněmovními volbami stojí: zachováme pouze příspěvek na stravu v nemocnici ve výši 60 korun. Kde to je to opatření?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
To byl výsledek koaličních dohod. Já tedy, jestli si mohu …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To nebyl výsledek koaličních dohod, to je citace z vašeho volebního programu ČSSD, ne koaliční smlouvy.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Rozumím, ale my jsme šli s nějakým programem do voleb, měli jsme nějakou představu o poplatcích a pak jsme jednali s koaličními partnery, kteří měli jinou představu o těch poplatcích a výsledkem bylo, že byť my jsme přiznávali a připouštěli poplatek 60 korun po dobu 30 dní, tak mimo jiné i na základě podnětů hnutí ANO, které řeklo ano, poplatek za hospitalizaci jsme připraveni, ale ať se netýká ani seniorů, a v tom případě by ten poplatek vynášel 200 nebo 300 milionů korun a to by to opravdu už nemělo smysl. Čili je třeba férově říct, že i na základě programových požadavků hnutí ANO od tohoto, od tohoto poplatku bylo upuštěno, vznikla na tom koaliční shoda a koaliční partneři se zavázali vědomě, že ten výpadek 2,1 milionu korun vykompenzují …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Miliardy.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:… ze státního rozpočtu růstem platby za státního pojištěnce. Je to obsaženo v koaliční dohodě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, pardon, pane ministře, jenom dostaneme se také k názoru praktika, ředitele nemocnice v Hradci Králové, ale to, co teď říkáte, jinými slovy znamená, že vaši partneři z hnutí ANO tak úplně nejednají podle koaliční dohody, protože říkají - nám se úplně nezdá, že bychom to řešili navýšením platby za státní pojištěnce.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Tak já pevně věřím, že koaliční partneři dodržují dohody, protože předpokládám, že smlouvy jsou věc, která je závazná a která navíc koaliční smlouva vznikla před 2 měsíci a pevně věřím, že koaliční partneři byli si vědomi, co podepisují, co to znamená z fiskálního hlediska a já na základě této koaliční dohody plánuju další kroky v oblasti zdravotnictví a předpokládám, že ty dohody budou dodrženy i za strany všech koaličních ministrů a koaličních partnerů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane řediteli Prymulo, zajímá vás jako ředitele fakultní nemocnice, jestli ty peníze, které by měly nahradit tu díru po zrušení poplatku ve zdravotnictví, teď konkrétně za pobyt v nemocnici, dostanete z určité rozpočtové kapitoly nebo jestli je dostanete formou nějakou jinou? Je to pro vás důležité?

Roman PRYMULA, ředitel, Fakultní nemocnice Hradec Králové:
Tak samozřejmě svým způsobem nepřímo ano, ale to, co je pro nás primární, je, že ty prostředky nějakým způsobem dostaneme, protože my musíme poskytovat péči a my jsme s těmito prostředky nepochybně počítali. Ta situace, která je, tak já osobně nemám problém s tím, aby poplatky za hospitalizace byly znovu zavedeny nebo obnoveny, protože tady nic asociálního nevidíme. Každý si musí platit za stravu i doma, takže to je problém, který tady samozřejmě byl pozvednut. Pokud ty poplatky nebudou, tak požadujeme nějakou kompenzaci. Pokud by to bylo jenom formou nějakých úspor v systému, které jsou jednorázové, to znamená třeba ty prostředky, které jsou na SÚKLu dnes, tak si nemyslím, že to je systémové. Protože my ty prostředky budeme nepochybně potřebovat i příští rok, takže navýšení za státního pojištěnce si myslím, že je systémové opatření a toto my preferujeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče Vyzulo, když dám dohromady názor hnutí ANO a pak názor lidovců minimálně prezentovaný jejich předsedou Bělobrádkem, že by možná nebylo úplně špatné uvažovat o znovuzavedení poplatku za pobyt v nemocnici, tak budete se pokoušet něco takového opravdu, opravdu spustit?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Jako takto se dá taky sice uvažovat, ale já jsem přesvědčen o tom, že peníze se dají najít i jiným způsobem. Teď to jednorázové opatření opravdu není, by nebylo systémové. Ale systémově se to dá do budoucnosti vyřešit. Ono nejde o to, že lidé si zvykli už na poplatky třeba v nemocnici, ale jde o to, že celkově peníze někde unikají. A pokud řekneme, že teď něco, teď poskytneme určité prostředky, tak musíme taky říct a mít jasno, jaké jsou krátkodobé a dlouhodobé plány na to, jak tyto výpadky nebo tyto potřeby vlastně, jak je kompenzovat. Já si myslím, že tam jsou jako možnosti. Jako je celá řada, víme dobře, že pokud neexistuje žádná varianta, tak vždycky aspoň tři nějaké možnosti někde jsou. A na tom je potřeba, abychom se teď, abychom si na to sedli a diskutovali. A já věřím, že nám jde především o pacienta a že chceme, aby prostředky ve zdravotnictví byly k dispozici tam, kde jsou potřeba.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vracíme se, pane ministře, k tomu sudu, který je nějak děravý, něco z něho teče, když se do něj nalévají nějaké peníze. Ministr financí Andrej Babiš dnes zmiňoval některá opatření, která by si představoval, aby z jeho pohledu zdravotnictví nebylo tím sudem. Jedno z nich je, že by se měly narovnat vztahy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi, respektive, že by mělo být vidět do smluv. Víte, co mi není jasné? Jak je možné, že tam nevidíte?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já mohu mluvit za sebe samozřejmě a tady chci zdůraznit, že jsem ve funkci zhruba sedmý týden. Těsně …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta otázka, ta otázka byla spíš formálního charakteru. Jak je možné, že ministr zdravotnictví nebo vláda, která má své lidi v dozorčích orgánech všech zdravotních pojišťoven, nevidí do smluv například se státními nemocnicemi nebo s krajskými nemocnicemi?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Tak tady bych trošku polemizoval, že vláda a ministerstvo, které má zástupce ve správních radách pojišťoven do toho nevidí. To si myslím, že určitě vidí a ty informace má. Já se teď bavím spíše o tom a já jsem to dneska avizoval, že tento proces rozjíždíme a bude, bude dokončen zhruba do měsíce, že chceme otevřít ten, ten výhled do zdravotních pojišťoven i široké veřejnosti a že VZP začíná proces zveřejňování smluv s poskytovateli. Ale budu, budu reagovat na vaši otázku. Ministerstvo, vláda, stát, zástupci ve správních radách samozřejmě přístup ke smlouvám mají a mají je k dispozici.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Výborně, tak už několik let se mluví o tom, že smlouvy zdravotních pojišťoven s jednotlivými nemocnicemi nebo zařízeními, poskytovateli nejsou úplně rovnocenné, že za určité úkony nebo výkony ta daná nemocnice má jiné peníze a jinou úhradu od pojišťovny než jiná. A i vy jste před volbami mluvili o tom, že to chcete nějakým způsobem napravit.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Ano, to chceme napravit. Ale já tady, tady musím říct, že ta situace je trošičku složitá, že to, že všechny nemocnice nejsou placeny úplně stejně, respektive teď s novou úhradovou vyhláškou se to přiblížilo, ale stejné to není, je z toho důvodu, že bohužel úhradový systém tak, jak je několik let nastavován, tak v podstatě na to není připraven. Funguje tady systém DRG, kdy některé velmi drahé specializované diagnózy jsou velmi podhodnoceny, některé jiné diagnózy relativně jednoduché jsou nadhodnoceny a to, že nemocnice měly tu různou základní sazbu, tak v podstatě těm velkým drahým specializovaným centrum vyrovnávalo to, co ztrácely v podstatě u těch specializovaných výkonů. Ale ta situace, já, já jestli mohu toto doplnit, ta situace se poměrně výrazně změnila s novou úhradovou vyhláškou, kterou připravoval pan ministr Holcát, tam se dala jedna základní sazba a upravily se takzvané specializační koeficienty u těch u těch specializovaných zařízeních. My to chceme úplně napravit, ale bohužel to je velmi složitý systém úhrad tisíce a tisíce diagnóz a bude nám to rok, dva trvat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím, vydržte, pane ministře. Dobře. Pane řediteli Prymulo. Co si slibujete od toho oznámeného otevření i veřejnosti těch vztahů mezi poskytovateli a pojišťovnami?

Roman PRYMULA, ředitel, Fakultní nemocnice Hradec Králové:
Tak já s tímhle určitě nemám problém. Otázkou je, jestli prostředky, které ve zdravotnictví jsou, jsou dostatečné. Obecně možná ten objem dostatečný je, ale znamenalo by to restrukturalizaci. Ono to není jenom v systému úhrad nebo narovnání smluv, jestli jedna nemocnice dostane o 2 % více než ta druhá. Já si osobně myslím, že systém péče tady je mírně naddimenzován. Je to otázka sítě zdravotnických zařízení, která by měla být garantováno eventuálně a politicky rozhodnout, která zařízení eventuálně zrušit, protože ta dostupnost tady je podle mého názoru příliš vysoká, jsou tady zařízení velmi blízko u sebe a tady je podle mě zásadní zdroj prostředků, které by se daly ušetřit. To, že se nějakým způsobem narovnají tyto smlouvy, to bude nepochybně dobře, ale já tady nevidím až takové úspory.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vidíte, pane řediteli, nějaké úspory v tom dalším opatření, o kterém už se nějakou dobu mluví a mluví o něm i ministr zdravotnictví, což je, řekněme úmysl, aby se začaly přístroje a léky ve zdravotnictví nakupovat formou centrálních nákupů?

Roman PRYMULA, ředitel, Fakultní nemocnice Hradec Králové:
Tak tady určitě možnost úspor je. U těch léků to možná není až takový prostor v tom slova smyslu, že tady ta politika byla poměrně přísná a teď se přešlo na systém generických léčiv, které jsou výrazně levnější. U přístrojové techniky to nepochybně bude úsporou, protože některé přístroje skutečně předražené byly. Takže tady já to vítám. U těch léků ty úspory budou možná menší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče Vyzulo, co by, teď jsme mluvili o dvou opatřeních, která by za, řekněme, ideálních podmínek pravděpodobně měla buď peníze ušetřit nebo je dokonce přinést do zdravotnictví. Co je další opatření, které by hnutí ANO přivítalo pro to, abyste neměli problém minimálně ideově další peníze do zdravotnictví nalít?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Podívejte, tak jedna z několika věcí je například to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv, takzvanej SÚKL, dělá, tvoří cenu. Ta cena, cena léků, cenu léků. Tato cena léků pochopitelně odráží cenu trhu. Je známo, že za poslední 2 roky při cenotvorbě, která probíhá také správním řízením, a který je bohužel příliš dlouhodobé, dlouhé trvající, tak došlo k tomu, že za poslední 2 roky bylo vyřízeno jenom 6 % požadavků na ceny, které se měly vytvořit. Vzhledem k tomu …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, k čemu směřujete? Měl by, měl by Státní ústav pro kontrolu léčiv začít pracovat jinak, rychleji?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Určitě, protože my jsme za ty 2 roky přišli pravděpodobně cirka o 7,5 miliard korun. Kdyby celý systém cenotvorby byl rychlejší, byl pohotovější, flexibilnější a reagoval by rychle na změny cen, tak bychom nemuseli potom nakupovat tak draze, jak nakupujeme. To je jedna věc. Jiná věc je například spotřební materiál. Tam je známo, že máme některé, některé položky dva a třikrát, možná i víckrát dražší. Právě tím odhalením smluv transparentnosti do smluv bychom viděl, jakým, za jaké peníze nakupují různé, různé nemocnice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Tak vydržte, pane poslanče. Pane ministře, tak to je nějaký soubor opatření. Vy o tom teď budete nějakým způsobe, debatovat, budete na to mít různé názory, nakonec z toho asi bude prostě nějaký kompromis. Mě by zajímalo, jestli to ohlášení zvýšení, zvýšení platby za státního pojištěnce, jestli to je prostě hotová věc, nebo jestli o tom ještě budete mluvit s ministrem financí, který řekne, jestli na to prostě peníze z nějaké rozpočtové rezervy dá nebo ne?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Tak hotová věc to není, protože o ní bude v pondělí rozhodovat vláda. To, že prostředky ve státním rozpočtu na toto opatření jsou v rozpočtové rezervě víme, ale bude to politické rozhodnutí vlády. Já jestli můžu jenom reagovat …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane ministře. To je přece docela důležité, protože se tady bavíme o něčem, co by mělo do zdravotnictví přinést ty peníze, o kterých jsme mluvili už jaksi v horizontu nějakého půl roku. Tak čím chcete přesvědčit Andreje Babiše, aby do té rozpočtové rezervy sáhl?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Tak za prvé je třeba říct, že o tom bude rozhodovat celá vláda, za …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, čím chcete přesvědčit hnutí ANO?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Já předpokládám, a tady jenom, jenom to trošičku poopravím tu tezi, která byla, že chceme nalít do zdravotnictví další peníze. Tomu tak není, protože ty kroky, o kterých se bavíme, to znamená navýšení platby za státní pojištěnce, jenom zdravotnictví vrátíme to, co tři koaliční strany se rozhodly v koaliční smlouvě, že udělají, že ze zdravotnictví finance nějakým způsobem vezmou a legitimně je vrátí občanům, a zavázali se v koaliční dohodě, kterou před 2 měsíci uzavřely, že toto nahradí nárůstem platby za státní pojištěnce. Já předpokládám, že uplynuly 2 měsíce, že se od té doby nezměnilo nic, o čem by tyto tři strany nevěděly a my jako resortní ministerstvo postupujeme podle této koaliční dohody a věříme, že tato koaliční dohoda, která je součástí programové prohlášení vlády, platí, a že podle něj budeme postupovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to je předpoklad ze strany ČSSD. Ze strany hnutí ANO, pane poslanče Vyzulo, nechci, abyste mluvil za ministra financí, ale chci, abyste mluvil jako zástupce hnutí ANO. Je pravděpodobné, že na to vaše vládní strana kývne?

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Podívejte. Já si myslím, že se na to, že se na to nějakým způsobem určitě kývne, ale je potřeba také opravdu udělat dobrou vůli, sejít se, diskutovat o tom, jakým způsobem právě peníze přineseme dlouhodobě. Pokud ministru financí předložíme plán krátkodobý a dlouhodobý, který bude říkat, jakým způsobem peníze přineseme, tak já si myslím, že ty prostředky 2 miliardy, že se najdou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Mně to pro tuto chvíli stačí. Pokračování bude evidentně v pondělí. Pánové, všem třem díky za vaše komentáře, hezký večer.

Rostislav VYZULA, poslanec, předseda zdravotnického výboru /ANO/:
Hezký večer.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
Děkujeme.

Roman PRYMULA, ředitel, Fakultní nemocnice Hradec Králové:
Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?