Příliš vysoké výdaje za léky?

7. 4. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Česká lékařská komora a její prezident Dr. Kubek se v posledních dnech a týdnech v médiích opakovaně vyjadřují o předražených či příliš drahých lécích. Ano, stalo se již jakousi tradicí, že vrcholný představitel lékařů poukazuje na oblast lékové politiky a doporučuje, aby se právě zde hledaly peníze," píše Marek Hampel.


Záměrně tak celý problém zjednodušuje a odvádí pozornost od jeho podstaty, kterou je struktura výdajů zdravotních pojišťoven.

Do nemocnic či lépe řečeno na úhradu nemocniční péče jde dnes více než polovina celého rozpočtu zdravotních pojišťoven. Tento jejich náklad přitom už několik let neustále roste.

Přesně opačný je trend nákladů pojišťoven na léky ve veřejných lékárnách. Na tyto léky vydávají zdravotní pojišťovny dlouhodobě stále méně a méně prostředků.

My lékárníci dnes nabízíme pacientům léky, u kterých klesla cena a také úhrada často o desítky procent proti minulosti. Tento vývoj je možné dokumentovat z oficiálních statistik jak zdravotních pojišťoven, tak SÚKL či ÚZIS.

Např. v infoservisu VZP ze dne 28. 2. 2011 je možné zjistit, že předběžné výsledky hospodaření a struktura výdajů této zdravotní pojišťovny byla v roce 2010 následující:

Celkové náklady na zdravotní péči: 140,3mld Kč,

náklady na nemocniční péči: 76mld Kč, oproti roku 2009 vzrostly o 2%,

náklady na ambulantní péči: 33mld Kč, oproti roku 2009 vzrostly o 0,5%.

Největší úspory bylo v roce 2010 dosaženo v oblasti výdajů za léky na lékařský předpis a to ve výši 2mld Kč oproti roku 2009.

Léky na předpis jsou tedy oblastí, kde výdaje VZP v roce 2010 prokazatelně poklesly. Přitom sama VZP konstatovala, že úspory je nutné hledat i v jiných oblastech.

Pokud by si tyto výsledky přečetl i Dr. Kubek, nemohl by novinářům donekonečna opakovat neúplné a proto zavádějící informace. Pokud totiž Dr. Kubek doporučuje hledat úspory v oblasti léků, měl by současně po pravdě říci, že největší prostor pro nalezení takových úspor je u léků, jejichž úhradu nespadá do kompetence SÚKL, tedy u léků používaných výhradně v nemocnicích a léčebných centrech. Tam by se další hledání úspor tedy mělo odehrávat.

Veřejné lékárny českému zdravotnictví již přinesly díky zákonem stanovené revizi cen a úhrad SÚKL od roku 2008 přes 5 mld. Kč a i v letošním roce očekáváme další úsporu ve výši cca 800 mil. Kč. Je nejvyšší čas, aby se k nám přidali i jíní.

Mgr. Marek Hampel, Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?