Heger: Po odchodu části lékařů zbylí dostanou jejich peníze

29. 11. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Po odchodu části lékařů z nemocnic zbylí budou muset zastat jejich práci a dostanou i jejich peníze. Myslí si to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který to řekl na Primě.


Uvedl, že po lékařích, kteří odejdou, zbudou nemocnicím peníze, část by měli dostat lékaři a část sestry, které převezmou část práce od lékařů.

„Bude-li v nemocnicích méně lékařů, ti, kteří zbudou, budou dostávat víc peněz, protože zbudou mzdové prostředky. Je možné, a my na tom chceme pracovat, aby sestry dostaly vyšší kompetence a odpovědnost, na západě je zvykem, že sestra obstará polovinu práce, co u nás dělá lékař,“ řekl ministr.

Reforma tyto kroky připravuje, masové odchody by jejich zavedení podle ministra urychlily.

Pokud by odešly 3000 z 16.000 nemocničních lékařů, ještě by to podle ministra zdravotnictví zvládlo. Kdyby jich odešlo výrazně víc, musel by prý Heger na funkci rezignovat. Již dříve v žertu uvedl, že by si musel „prohnat kuli hlavou“, dnes doplnil, že na vysoké funkci musí nést zodpovědnost, a „pokud dojde k nějakému velkému průšvihu, tak bych se měl jako muž k odpovědnosti přihlásit“.

Po odchodu 3000 lékařů by v nemocnicích nastalo něco jako prázdninový provoz, kdy se dělají akutní operace a akutní ošetření, ale plánované výkony, kdy není ohroženo zdraví ani život, by se odkládaly.

Pokud podají lékaři do konce roku výpovědi, z nemocnic by odešli k 1. březnu. Byl by tedy podle ministra čas dva měsíce vše připravovat a pak postupně přejít na prázdninový provoz. „Zdravotnictví by se nezhroutilo,“ poznamenal. Ministr zdůraznil, že si lékařů velmi váží a mrzí ho, že se vše dostalo až do takového extrému, kdy se mluví dokonce o 7000 lékařů rozhodnutých odejít.

Kolik lékařů skutečně výpověď podá, bude jasné v průběhu příštího měsíce. V pondělí začnou padat první výpovědi v odborové akci Děkujeme, odcházíme. Lékaři současně budou podepisovat dohodu o vzájemné solidaritě, v níž mimo jiné potvrzují, že výpověď neodvolají. Lékařský odborový klub (LOK) bude výpovědi doručovat zaměstnavatelům prostřednictvím právní kanceláře od 27. do 31. prosince.

Lékaři chtějí, aby jim základní plat stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu, nyní mají s ohledem na velké množství přesčasů a služeb, tedy za zhruba 1,5 úvazku, kolem 50.000 korun, chtějí za práci bez služeb a přesčasů 70.000 korun měsíčně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?