Místo krachu otevřeli pavilón za půlmiliardu

26. 11. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pelhřimovská nemocnice se i navzdory tomu, že jí donedávna hrozil kvůli zadlužení krach, může nově pyšnit nejnákladnější stavbou, která byla za poslední roky z krajských peněz určených pro zdravotnictví dokončena.


Ve čtvrtek slavnostně otevřený hlavní pavilón nemocnice stál bezmála 480 miliónů korun. Necelou třetinu peněz hradila Evropská unie, zbytek kraj. Budova o pěti patrech disponující 62 pokoji se zázemím a nejmodernějším vybavením byla otevřena po dvouapůlleté kompletní rekonstrukci budovy z roku 1933.

To, že jde o největší krajskou investici posledních let, potvrdila mluvčí kraje Jitka Svatošová. „Suma není vzhledem k rozsahu prací nijak přemrštěná a vzešla z regulérního výběrového řízení. Nadstandardní není ani vybavení, ani provedení, které vychází z jediné možné varianty rekonstrukce. Odpovídá standardům a požadavkům EU i s ohledem do budoucna,“ řekla mluvčí.

Kraj navíc podle ní chystá na příští rok další srovnatelnou investici v jihlavské nemocnici. Tamní pavilón urgentní a intenzívní péče má stát kolem 430 miliónů korun.

Pelhřimovská nemocnice se přes obrovské krajské investice potýká s nejhoršími ekonomickými výsledky ze všech pěti krajských zařízení, což stálo v červenci hlavu dlouholetého ředitele Pavla Hralu. Momentálně je ztráta přibližně 50 miliónů korun.

Nemalou měrou se na tom podílel i případ zpackaného porodu, při kterém bylo postiženo dítě, za nějž musela nemocnice vyplatit odškodné asi 14,5 miliónu korun. „Naše ztráta je pořád vysoká, i když se nám podařila za poslední dva měsíce snížit o asi 17 miliónů. Do plusu bychom se chtěli dostat do konce příštího roku,“ řekl Právu nedávno jmenovaný ředitel nemocnice Jaroslav Houser.

Velkou hrozbou je podle něj také avizovaný odchod až 45 procent lékařů, který by chod nemocnice ochromil. „Stále doufáme, že většina nakonec zůstane a že k tomu přispějí i zlepšené pracovní podmínky v nově dokončeném areálu. Ještě se sejdeme a budeme o tom jednat. Lepší platové podmínky jim za současné situace nabídnout ale ze své pozice nemohu,“ konstatoval ředitel.

Otázkou také zůstává, jestli bude mít nemocnice dost peněz na svůj provoz. „Pokud by úhradová vyhláška poklesla o pět procent, jak se říká, tak by to nemocnice nemohly ustát. Doufáme ale, že to procento bude menší a nedojde k zásadnímu omezení provozu, snad jen k prodloužení termínů na některé druhy operací. Fatální by ale bylo naplnění hrozby akce Děkujeme, odcházíme,“ doplnil hejtman kraje Vysočina a bývalý primář pelhřimovské nemocnice Jiří Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?