Nemocnice vyzvaly Juráskovou k odstoupení, plánují protesty

22. 4. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic znovu vystoupily s kritikou úhradové vyhlášky. Ta podle nich způsobuje destrukci regionálního zdravotnictví, protože kvůli ní nemocnice dostávají méně peněz než loni. Asociace vyzvala ministryni Danu Juráskovou i prvního náměstka Marka Šnajdra k odstoupení.


Úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) vede k personální devastaci malých a středních nemocnic. Důvodem je podle nich způsob, jakým vyhláška přerozděluje finance.

Regionální nemocnice prý dostávají méně a finanční prostředky jsou přesouvány do centrálních nemocnic.

Delegáti AČMN po svém shromáždění vyzvali ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a jejího náměstka Marka Šnajdra, aby odstoupili ze svých funkcí.

Podle nich jsou to právě oni, kdo jsou za celou situaci zodpovědni. Jenže ministerstvo i pojišťovny kritiku trvale odmítají a tvrdí, že nemocnicím peníze nesnižovaly.

Požadujeme novelizaci vyhlášky

Delegáti požadují okamžitou novelizaci této vyhlášky a plnou kompenzaci zvýšení platů lékařů a sester z roku 2009.

„Nevratné likvidaci části nemocnic a přetížení zbývajících může zabránit pouze změna řízení zdravotnictví a nové koncepční řešení s efektivní dělbou práce mezi celostátními a regionálními nemocnicemi,“ uvedl po zasedání delegátů předseda asociace Eduard Sohlich.

Dodal, že by ministervo mělo s asociací projednat připravovanou vyhlášku o personálním vybavení zdravotnických zařízení a přihlédnout k jejím připomínkám.

Zálohy jsou stejné, hájí se ministerstvo

Asociace upozorňuje, že tato kritika není mířena proti zdravotním pojišťovnám, ale čistě proti ministerstvu zdravotnictví. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) již dříve kritiku odmítla, podle ní jsou zálohy stejné jako minulý rok s navýšením na platy sester.

Podobně se vyjadřuje i ministerstvo, podle něj dokonce nemocnice dostanou ještě více peněz než loni, k odstoupení ministryně proto není žádný důvod.

„Čísla pojišťoven jasně dokládají, že nemocnice mají hrazenou péči nejen ve stejné výši jako loni, ale přes ekonomickou krizi jim úhrady narostly o 1,5 procenta. Není důvod ke kritice. Všechny návrhy na odstoupení jsou naprosto neopodstatněné a nepochopitelné,“ uvedl pro ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

AČMN: Pojišťovny peníze mají

Podle asociace by ministerstvo mělo rychle zakročit, jinak důsledky budou nevratné. „Jsme pobouřeni stavem, kdy nemocnice omezují plánované operace, předepisování léků a prodlužují se čekací doby a na účtech zdravotních pojišťoven jsou „zůstatky“ přes 31 mld. Kč, u kterých je při plánovaném rychlejším růstu příjmů zdravotních pojišťoven nad výdaji skrytě plánován další růst,“ uvedl dále Sohlich.

Delegát se také dohodli na tom, že podpoří případné protesty i stávku. Chtějí také uspořádat setkání se zástupci lékařské komory, zdravotnických a lékařských odborů i organizací pacientů a s představiteli politických stran.

Dalším krokem je bojkot úhradové vyhlášky pro letošní rok. Až nastoupí po volbách nová vláda, pošle AČMN otevřený dopis novému premiérovi i členům kabinetu s upozorněním, že regionální nemocnice jsou ohroženy.

Nemocnice chystají rovněž petiční akci za zachování rozsahu a struktury péče poskytované občanům měst a obcí v regionálních nemocnicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?