Počet nových případů žloutenky na jižní Moravě znovu narůstá

17. 10. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihomoravském kraji znovu narůstá počet nově nakažených žloutenkou. Za poslední týden přibylo 25 případů, sdělila ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.


Na přelomu září a října přitom přibylo za týden jen devět případů, což ale hygienici nechtěli předčasně označovat za ústup. Od začátku roku zaznamenali na jižní Moravě 319 potvrzených případů.

Zvýšený počet nemocných hygienici evidují od prázdnin, kdy týdně přibývalo 20 až 30 případů. Přestože se v září dva týdny počet nových případů snížil, nyní je opět ve starém rozmezí. „Pokles jsme registrovali, ale neradovali jsme se předčasně. Inkubační doba je 50 dnů a lidé se ještě vracejí z dovolených,“ uvedla Ciupek.

Nejvíce nakažených je v Brně a okolí. Nejvíce zasaženou skupinou jsou lidé ve věku 25 až 44 let. Nákaza však postihla všechny věkové kategorie. „Nákaza se šíří především kontaktem osob při nedodržení zásad hygieny rukou jako umytí rukou po použití WC před každým jídlem. Rizikovým faktorem je také kouření a přikládání cigarety neumytýma rukama k ústům,“ zdůraznila Ciupek.

Hygienici dosud provedli protiepidemická opatření u více než 1600 osob, které byly v přímém kontaktu s nemocnými. Opatření obsahují také ochranné očkování, které zabránilo rozvoji onemocnění u těchto lidí. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost, ale také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Brno už dříve zareagovalo na situaci naočkováním sociálních pracovníků magistrátu a části strážníků. Dalo peníze také na očkování bezdomovců a sociálních pracovníků nestátního neziskového sektorů. O očkování zaměstnanců rozhodla i jihomoravská záchranka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?