Preventivní prohlídky se mají rozšířit o prevenci selhání ledvin

20. 6. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Preventivní prohlídky by se od října měly rozšířit o prevenci selhání ledvin. Praktičtí lékaři by při prohlídkách vyšetřovali jednou za čtyři roky u lidí nad 50 let, kteří se léčí s cukrovkou, vysokým tlakem nebo nemocemi srdce a cév, funkci ledvin.


Podle hladiny kreatininu v krvi by se zjistilo, zda ledviny správně plní filtrační funkci. Změnu zavádí vyhláška, jejíž návrh je na vládním webu.

Ministerstvo zdravotnictví ve vyhlášce také zkracuje víc než dvacetiletý interval vyšetření hladiny cukru v krvi v 18 a 40 letech dalším vyšetřením ve 30 letech. Nově se pro děti při preventivní prohlídce v 18 měsících věku zařazuje včasný záchyt poruch autistického spektra pomocí dotazníku.

Podle odhadu odborníků má každý desátý Čech a Češka chronicky poškozené ledviny, polovina to neví. Chronické selhání ledvin začíná nenápadně, pacient potíže nemá. Počáteční příznaky mohou být zaměněny za jiné nemoci. Projevují se únavou, poruchami soustředění, poklesem výkonnosti, nechutenstvím, zvracením, pacient mívá zvýšený tlak a otoky nohou.

Selhávající ledviny přestávají čistit krev a v těle pacienta se hromadí odpadní látky. To může způsobit kolaps, pacient skončí na dialýze, kde mu přístroje krev vyčistí.

V roce 2014 bylo nově přijato k léčbě na umělé ledvině 2106 pacientů, 45 procent přišlo „z ulice“, tedy dosud o svém onemocnění nevěděli, nebo nebyli sledování ve specializované nefrologické ambulanci.

Rozšíření prevence by mělo podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který novelu vládě předkládá, včasným odhalením nemoci zlepšit péči a ušetřit zdravotnímu pojištění značné částky.

U pacientů „z ulice“ jsou náklady na hemodialýzu mnohem vyšší. Například náklady na zajištění cévního přístupu jednoho takového pacienta činí zhruba 42.000 korun, zatímco u plánované dialýzy u pacienta při prevenci včas zachyceného, tedy s již připraveným cévním přístupem, 4079 korun, což je v průměru o 38.000 korun méně.

Celkové průměrné náklady takto kalkulované činí zhruba 800.000 korun za roční dialyzační léčbu, s rozptylem 820.000 korun pro pacienta „z ulice“ a 780.000 korun pro pacienta plánovaného.

Navržené nové vyšetření stojí 25 korun pro jednoho pacienta. V současné době využívá preventivní screening pětina populace, při omezení věkem nad 50 let a frekvenci vyšetření jednou za čtyři roky by úspora prostředků veřejného zdravotního pojištění odpovídala zhruba 4,5 milionu korun. Náklady na testování tedy budou zcela pokryty úsporou na dialyzační péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?