Průzkum: Léky či vitamíny na internetu někdy koupí 45 % lidí

1. 3. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčivé přípravky, vitamíny nebo doplňky stravy si na internetu alespoň někdy koupí 45 procent uživatelů internetu. Tento podíl v posledních letech stoupá.


Mezi lety 2012 a 2015 nakoupila na internetu zhruba čtvrtina uživatelů. Tři čtvrtiny lidí si prostřednictvím internetu pořizují vitamíny a potravinové doplňky, asi čtvrtina pak volně prodejné léky. I nadále však většina lidí léčivé přípravky na internetu nekupuje. Častěji tuto možnost vylučují muži, lidé nad 60 let a lidé s nižším vzděláním. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), jehož výsledky dnes ústav zveřejnil.

Průzkumu, který se uskutečnil na konci loňského roku, se zúčastnilo 1500 respondentů z laické veřejnosti, dále 1000 lékařů a stejný počet lékárníků.

Stejně jako v minulých letech je podle průzkumu pro pacienty nejčastějším zdrojem informací o lécích jejich ošetřující lékař (v 39 procentech případů). Více než pětina hledá informace v příbalovém letáku, pro 13 procent lidí je zdrojem informací internet a asi u desetiny lékárník. V případě, že lidé dostanou neznámý lék, 72 procent lidí si vždy přečte příbalový leták, zhruba čtvrtina si jej pak přečte občas. Důslednější jsou v tomto ženy. Autoři průzkumu se také ptali na to, jak často lidé kontrolují léky, které mají doma. Pravidelnou kontrolu dělá 31 procent lidí, občasnou pak polovina respondentů.

U lékařů průzkum zjišťoval mimo jiné to, jaký vliv na předepisování léků mají návštěvy zástupců farmaceutických firem. Více než třetina oslovených lékařů uvedla, že k doporučení zástupců farmaceutických firem při předepisování léků přihlíží, 43 procent pak bere jejich doporučení v potaz výjimečně. Pětina lékařů odpověděla, že je návštěvy zástupců firem neovlivňují. Více než polovina lékařů zatím nevyužívá možnost předepsat lék jen ve formě účinné látky, kdy se nepředepisuje konkrétní přípravek. Desetina lékařů o této možnosti vůbec neví.

Čtyři pětiny lékařů vždy zjišťují, jaké další léky pacient užívá. I přesto se ale téměř všichni oslovení lékárníci (96 procent) někdy setkali s případem, kdy jsou jednomu pacientovi od více lékařů předepsány léky se stejnou účinnou látkou nebo léčivé přípravky, jejichž současné užívání se vylučuje. Tři čtvrtiny lékárníků řeší tento problém přímo s předepisujícími lékaři. Naprostá většina lékárníků (97 procent) někdy využívá možnosti nabídnout pacientovi jiný léčivý přípravek se stejnou účinnou látkou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?