Výrobci léků začali zveřejňovat data o práci s lékaři

29. 6. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti si na webových stránkách www.transparentnispoluprace.cz mohou od čtvrtka vyhledat, zda jejich lékař či lékárník spolupracuje s výrobci léků a jezdí s finančním příspěvkem farmaceutických firem na odborné kongresy.


ČTK to řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Nevoli nad projektem vyjádřila například odborná onkologická společnost.

Data sbíraly firmy celý loňský rok, od čtvrtka budou veřejně dostupná. Vyhledat lze pouze lékaře či lékárníky, kteří se zveřejněním svých příjmů souhlasí. Celkové počty souhlasů ale systém neumožňuje zjistit, asociace je podle Dvořáčka nezná a členské firmy je nezveřejní.

Cílem podle Dvořáčka totiž nejsou analýzy, kolik si lékaři a lékárníci přivydělají, ale to, aby pacienti věděli, že jejich lékař či lékárník se vzdělává, a zná tedy novinky a trendy v léčbě.

Všech 41 zapojených farmaceutických společností, jako jsou například Zentiva nebo Novartis, dodalo pro portál data v agregované podobě za celou firmu. Tedy například kolik loni zaplatily lékařům či lékárníkům za poradenskou činnost nebo jako cestovné na kongresy. „Jde přibližně o 300 milionů korun ročně. Většina těchto peněz jde nemocnicím, které je pak lékařům dávají přes fondy,“ vysvětlil Dvořáček.

Informace o jednotlivých lékařích, kteří k tomu dali souhlas, je možné najít podle jejich identifikačního čísla v České lékařské komoře. Podobně tomu je i u lékárníků, jejich seznam má Česká lékárnická komora.

Proti zveřejňování údajů o příspěvcích firem lékařům se již loni ozvala Česká onkologická společnost. Podle jejího předešlého vedení projekt zavádí princip předpokládané viny a je „zavádějící až neblahý“. „Stanovisko stále trvá. Je to diskriminace lékařské profese oproti ostatním,“ dodala dnes předsedkyně společnosti Jana Prausová. Výbor odborné společnosti podle ní bude sledovat, jak systém bude fungovat, konkrétněji se k němu nejspíš vyjádří na podzim.

Bývalému předsedovi Jiřímu Vorlíčkovi se nelíbilo, že lékaři jsou automaticky považováni za zkorumpované a že vše, co dělají, by mělo být na internetu. Podle Dvořáčka se ale do projektu zapojilo i mnoho onkologických kapacit.

K zpřísnění pravidel pro sponzoring přispěl mimo jiné skandál z roku 2008, kdy společnost Actavis, jež není členem AIFP, zaplatila lékařům dovolenou v Egyptě. Výlet neměl s odborný kongresem nic společného.

Česká lékařská komora tehdy zareagovala tím, že zpřísnila pravidla pro jednání lékařů s firmami. Nesmějí se už účastnit akcí, které nemají odborný program. Za porušení protikorupčních pravidel jim hrozí pokuta až 30.000 korun, výjimečně i vyloučení z ČLK na pět let. Bez členství ve stavovské organizaci nemůže lékař léčit.

Následně spustila v roce 2011 AIFP projekt www.lekarskékongresy.cz. Na webu lze ověřit kvalitu, odbornost, respektovanost akce i jaký příspěvek může lékař či lékárník získat. O projektu se vyjádřil příznivě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), vidí v něm šanci k zprůhlednění toků peněz ve zdravotnictví a rozptýlení pochyb o spolupráci firem s lékaři a lékárníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?