2000 sester podepsalo petici k zákonu o vzdělávání

10. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 2000 zdravotníků vyzývá poslance, aby přijali zákon o nelékařských povoláních. Představitelé deseti profesních organizací předali včera petičnímu výboru Poslanecké sněmovny...


PRAHA - petiční archy, pod které se podepsali zdravotní sestry, laboranti, porodní asistentky a další zástupci nelékařských profesí.

Návrh zpracovalo ministerstvo zdravotnictví a jeho přijetí je jednou z podmínek vstupu České republiky do EU.

„Poslanci by se zákonem měli zabývat v nejbližších dnech, do té doby sběr podpisů na petiční archy bude pokračovat,“ řekla členka petičního výboru, hlavní sestra Fakultní Thomayerovynemocnice Dana Jurásková.


Pokud by poslanci zákon nepřijali, zkomplikovalo by to volný pohyb lidí a služeb v rámci zemí EU.

Zákon má umožnit českým zdravotníkům, aby mohli pracovat ve zdravotnických zařízeních zemí unie, stejně tak by mohli pracovat jejich kolegové z členských zemí v České republice.

Tuto možnost by měly mít české sestry díky tomu, že se počínaje rokem 2004 nebudou už vzdělávat na středních zdravotnických školách, ale na vyšších zdravotnických školách a v bakalářských a magisterských programech vysokých škol.

Střední zdravotnické školy tak letos zřejmě naposledy přijímají do prvních ročníků studentky oboru všeobecná sestra.

Zdravotníci ve výzvě uvedli, že když parlament zákon nepřijme, hrozí kvůli nedostatečné harmonizaci s předpisy EU finanční sankce a soudní spory.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?