5 nejčastějších mýtů o čaji: Už jste o nich slyšeli?

12. 7. 2022 9:29
přidejte názor
Autor: Marina Shanti / Shutterstock.com
O čaji se toho řeklo a napsalo mnohé. Chcete přijít na kloub mýtům, které jste dost možná právě o čajích slyšeli? Přečtěte si, zda se za některými skrývá alespoň trocha pravdy. Je rooibos vlastně vůbec čaj? A je ten zelený zdravější než černý?


Zdraví přinese jen ten zelený

Možná už jste slyšeli o blahodárných účincích zeleného čaje. Právě o tomto čaji se totiž mluví v superlativech nejčastěji. Pravdou ale je, že i neméně oblíbený černý čaj je plný antioxidantů a dalších tělu prospěšných látek. Vedle ale nešlápnete ani v případě, kdy k pravidelnému popíjení zvolíte čaj bílý. Ten je známý třeba pro svou účinnost při snižování rizika vzniku paradentózy a zubního kamene.

Rooibos je čaj

I když v obchodě narazíte na tento lahodný nápoj v regálu mezi čaji, ve skutečnosti se o čaj nejedná. Rooibos je připravován z keře čajovce kapského a má původ v Jihoafrické republice. Jeho nespornou výhodou je to, že neobsahuje žádný kofein, a tak je vhodný jak pro děti, tak těhotné ženy. Rooibos je navíc skvělým způsobem, jak tělu doplnit železo, na který je nápoj bohatý. Podobně jako černý bez, i rooibos se může pyšnit dlouhým seznamem neduhů, proti kterým pomáhá bojovat.

Černý čaj jako kofeinová bomba

Určitě už jste slyšeli, že černý čaj obsahuje nejvíce kofeinu. I tohle je mýtus. Většina čajů obsahuje do 5 % kofeinu – přesná míra ale záleží na mnoha různých aspektech. Je to třeba původ čaje, výška, ve které se nachází plantáž nebo i doba vašeho louhování. Pokud se rozhlížíte po čaji s co nejnižší mírou kofeinu, vsaďte na ten, který prošel dekofeinizací. I takový ale malé množství kofeinu obsahuje. V případě, že se mu chcete vyhnout úplně, vsaďte na zmíněný „nečaj", kterým je rooibos. Vyniká přírodní travnatou a nasládlou chutí, kterou stojí za to vyzkoušet.

Domácí dekofeinizace

Mnoho lidí si myslí, že zalitím čaje, jeho následným vylitím a druhým louhováním získá čaj s minimem kofeinu. Pravda to ale není. Kdyby to bylo tak snadné, pravděpodobně by dekofeinizace neprobíhala jinými, složitějšími postupy. Spíše než čaj bez kofeinu tak tímto způsobem získáte nepříliš dobrý nápoj, který vylitím prvního nálevu ztratí spousta chuti a kvalitních látek, které čaj dělají čajem. Zbavit se po domácku kofeinu tedy není tak snadné, jako tvrdí některé příručky. Pokud vám v jeho konzumaci nebrání zdravotní stav, přibližně tři šálky čaje nebo kávy s kofeinem jsou bezpečné.

Po zeleném čaji zhubnete

Komu by nevyhovovalo, kdyby stačilo pít zelený čaj k tomu, abychom se zbavili přebytečných kil? Pravda je ale taková, že takhle to zkrátka nefunguje. Na tvrzení je ale přece jenom malá pravda. Zelený čaj totiž zrychluje metabolismus, což mu dovoluje spálit více přijaté energie. Bez pravidelného pohybu a správného jídelníčku se ale žádné velké zázraky dít nebudou.

Zajímá vás čaj, způsoby jeho přípravy i jeho historie? Ještě mnohem více se dočtete na webu cajovy.blog. Vyzkoušejte recepty na oblíbené čaje nebo zjistěte, co o čaji možná ještě vůbec nevíte.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?