A jsme tam, kde jsme byli...

9. 3. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Něco shnilého je ve státě dánském, řečeno s klasikem. To je zřejmě ta nejvýstižnější věta, kterou lze nyní aplikovat na karlovarskou nemocnici.


„Hnutí Doktoři hodlá zprivatizovat nemocnici v Karlových Varech,“ nebere si servítky hejtman Novotný na jejich návrh. A jak Doktoři hodlají zprivatizovat nemocnici?

Navrhují ekonomické rozdělení nemocnic, protože podle nich tento krok okamžitě zklidní situaci a bude čas na vyhledání kvalitního manažera. Požadují kvalitní manažerské řízení, nejlépe toho, kdomázkušenosti s řízením velkých nemocnic.

Nalézt by jej měla renomovaná personální agentura, která se specializuje na vyhledávání manažerů po celé Evropě. Pokud by kraj volil pronájem nemocnice, tak za přesně definovaných podmínek daných koncesním zákonem velké firmě se zkušenostmi a jako třetí východisko z krize vidí převedení karlovarské nemocnice přímo pod Ministerstvo zdravotnictví, například jako satelitní pracoviště Fakultní nemocnice Plzeň.

Doktoři chtějí umožnit sokolovské nemocnici rozvoj, například formou pronájmu Sokolovské uhelné a ostrovského Nemosu, a umožnit chebské nemocnici spolupráci s Bavorskem, pokud bude chtít. Ať čtu, jak čtu, v návrhu Doktorů žádnou privatizaci nevidím.

Co postrádám, je kvalitní komunikace mezi lékařským personálem a Karlovarským krajem. Bez osočování, invektiv a mystifikace.

To vše je totiž na škodu jen Karlovarskému kraji, který nemocnice zřizuje, a nemocnicím samotným, protože v nich se lékaři zatím stále zodpovědně snaží léčit pacienty.

Pokud je nemocnice zadlužená, kraj bezradný, lékaři naštvaní a zdravotní sestry uštvané, pak už je načase přestat mluvit a začít myslet. Bez politických emocí, ale s erudicí a snahou krizi vyléčit.Apoučeni z krizového vývoje víme, že bez lékařů to nepůjde.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?