Absenci odborných lékařů řeší i přijímáním cizinců

9. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je zde celá řada nemocnic, které zoufale hledají zaměstnance. Některé z nich jsou schopné přijmout i pět lékařů najednou, a to s okamžitým nástupem. Prostě nám začínají chybět doktoři...


Kadaň - Největší problém kadaňské nemocnice tvoří nedostatek kvalifikovaných odborných lékařů. S podobnými potížemi se ale potýkají také další zdravotnická zařízení v celé republice. Kadaň se proto rozhodla řešit absenci personálu přijímáním cizinců. Situace je ale tak kritická, že podle odhadů některých odborníků se budou již v roce 2005 redukovat počty zaměstnanců ve zdravotnictví.

„Když si vezmete lékařské noviny, najdete v nich i část věnovanou inzerci. Je zde celá řada nemocnic, které zoufale hledají zaměstnance. Některé z nich jsou schopné přijmout i pět lékařů najednou, a to s okamžitým nástupem. Prostě nám začínají chybět doktoři. My v současné době přijímáme několik lékařů ze Slovenské republiky a další nastupující pochází dokonce až z Mozambiku,“ řekl včera Josef Mašek, ředitel nemocnice s poliklinikou. Bohužel se na stávajících potížích podílí i skutečnost, že do nemocnic nenastupují absolventi lékařských fakult.

„Jezdím pravidelně na tyto školy a vidím, že do ročníku nastoupí například dvě stě studentů. Nakonec školu ale dokončí v řádném termínu pouze dva, přičemž jeden z nich jde do velké nemocnice a další najde práci u farmaceutické firmy. Ta samozřejmě nabízí také finanční ohodnocení, kterému nemůžeme v žádném případě konkurovat,“ pokračoval Mašek.

Lékařská fakulta je náročná na studium, které trvá v průměru šest let. I samotné povolání není nijak lehké, neboť vzdělávání trvá stále, je potřeba se učit nové věci. Také odměna za odvedenou práci je hluboko pod úrovní odpovídající nárokům této profese.

„Řešením ale není, že vláda nám rozešle nové tabulky, podle kterých bychom měli lékaře nějak ohodnotit. Ředitelé na druhou stranu nejsou podvodníci, kteří by nechtěli platit. Nemají však peníze a snaží se nemocnice udržet v chodu,“ dodal ještě Josef Mašek.

TOMÁŠ VOTAVA, Deník Chomutovska, 9.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?