Abychom obstáli v regionu

14. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svět koncentruje akutní medicínu do víceoborových, dobře vybavených nemocnic. Dvě zařízení na Svitavsku mají poskytovat územní lékařskou péči. Ke zvýšení úrovně přispěje rekonstrukce litomyšlského monobloku...


Litomyšl - Základní kámen rekonstrukce monobloku litomyšlské nemocnice včera položili v areálu zdravotnického zařízení. Úspěch stavbě a pevné nervy personálu popřáli poslanci, představitelé Pardubického kraje, Okresního úřadu ve Svitavách i místní radnice.

Moderní zařízení

Cílem renovace ústředního objektu je moderní zařízení, které svým uspořádáním, vybavením a kvalifikací personálu nabídne kvalitní zdravotnické služby a obstojí mezi poskytovateli péče v regionu. Náklady na úpravy jsou vyčísleny na 321 miliónů korun.

Vzhledem k rozsáhlosti prací je rekonstrukce rozložena do etap, ukončení se předpokládá v červnu 2004. Veřejnou obchodní soutěž na generálního dodavatele vyhrála pardubická firma VCES Preming. Objekt bude rekonstruován za provozu, toto řešení si vyžádalo podrobný harmonogram výstavby, který počítá i se stěhováním a přesuny oddělení.

Podle ředitele nemocnice Libora Vylíčila bude náročné skloubit poskytování péče se stavbou. „Nestavíme na zelené louce, rekonstruujeme za provozu. Bude složité uhlídat nervy pacientů, personálu a zabezpečit nerušený chod,“ řekl včera.

„Budeme se snažit, aby pacienti nepocítili nějaké omezení,“ ubezpečil.

„Když se po revoluci koupil ultrazvuk, bylo to velké vítězství,“ vzpomínal bývalý starosta Litomyšle Miroslav Brýdl. „Nebylo jednoduché, aby rekonstrukce v nemocnici začala. Díky patří všem, kteří tomu pomohli,“ řekl. Apeloval na zdravotnický personál, aby byl vlídný k pacientům.

„Podařilo se udělat velký kus práce. Nejprve jsme museli definovat síť lůžkových zařízení v kraji, vybrat pět největších nemocnic a zajistit pro ně peníze,“ konstatoval radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví Josef Janeček. „Nemusíme se stydět, po čtvrtmiliardě pro Svitavy i Litomyšl je velké sousto,“ připomněl.

Přednosta svitavského Okresního úřadu Václav Olbert považuje zahájení renovace za nejdůležitější letošní akci. „Jsme rádi, že máme výjimku dvou nemocnic, které jsou stabilizovány a zainvestovány státními prostředky,“ prohlásil. Starosta Litomyšle Jan Janeček upozornil na význam z hlediska města.

„Nemocnice je důležitý podnik, zaměstnává mnoho lidí. Stavbu můžeme chápat také jako pracovní příležitosti,“ podotkl.

PETRA SOUKUPOVÁ, Noviny Svitavska, 14.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?