AČMN chce, aby parlament zabránil rušení nemocnic

4. 4. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Delegáti Asociace Českých a moravských nemocnic (AČMN) na včerejším pražském shromáždění konstatovali, že úhradová vyhláška na rok 2012 přinesla snížení úhrad nemocnicím na 98,5 %. Delegáti včera také odmítli koncept restrukturalizace lůžkové péče, který je podle nich účelový a odborně neobhajitelný. AČMN proto žádá vládu a Parlament ČR o urychlené projednání záměru rušení nemocnic.


Prvním bodem včerejších jednání byly možnosti nemocnic naplnit slib navýšení platů zdravotnických pracovníků o 6,25 %.

Úhrady stěží pokryjí už jen běžný provoz

„Plně se potvrdily naše obavy z poklesu úhrad nemocnicím v roce 2012. Předběžné úhrady od většiny zdravotních pojišťoven nedosahují ani průměru měsíčních úhrad roku 2011,“ uvádí se v usnesení včerejšího shromáždění delegátů AČMN.

Delegáti včera také důrazně odmítli dřívější tvrzení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09), že nemocnice mají dostatek finančních prostředků na zvýšení platů a jen tyto finanční prostředky zadržují.

„Skutečnost, že se zvýšením úhrad nemocnicím se vůbec nepočítá, potvrzují zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven, ministrem předložené vládě a vládou schválené 1. února tohoto roku, stanovící náklady zdravotních pojišťoven na ústavní péči v roce 2012 ve výši 98,5 % nákladů předchozího roku,“ tvrdí AČMN.

Realizace kontrol v nemocnicích je zklamáním

Delegáti se v souladu s pondělním prohlášením Lékařského odborového klubu (LOK-SČL) – průběžné zprávě o kontrole financí v českých nemocnicích – ohradili i vůči způsobu realizace těchto kontrol. (celá zpráva ZDE)

„AČMN byla ochotna účastnit se kontroly, zda reálné úhrady od zdravotních pojišťoven v roce 2012 umožňují zvýšení platů. Odmítá však snahy ministerstva tuto kontrolu zaměřit na otázky, které se zvýšením úhrad na platy vůbec nesouvisí,“ sdělují.

Plán restrukturalizace postihuje jen malé a střední nemocnice

AČMN včera ostře kritizovala i plán restrukturalizace lůžkové péče, který je podle delegátů jednostranně zaměřen pouze na malé a střední nemocnice, přičemž prý není odborně zdůvodnitelný a působí účelově.

Delegáti kritizují fakt, že sestavení plánu na restrukturalizace lůžkové péče nepředcházela odborná analýza a že nebyl projednán vládou ani poslaneckou sněmovnou. Z tohoto důvodu mají zástupci AČMN za to, že není zřejmá odpovědnost za případné následky plynoucí z možného omezení péče, ke kterému by zrušením některých regionálních nemocnic mohlo dojít.

„AČMN požaduje, aby záměry rušení nemocnic včetně jejich zdůvodnění projednala Vláda ČR a podala o projednání informaci Parlamentu ČR. Žádá poslaneckou sněmovnu a senát, aby se k záměru zrušit řadu regionálních nemocnic vyslovily,“ vyzývá AČMN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?