AČMN podala žalobu na pojišťovny a podnět antimonopolnímu úřadu

28. 11. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) podala ve čtvrtek žalobu na zdravotní pojišťovny kvůli hromadné výpovědi smluv. Ty se dohodly, že od prosince vypovědí smlouvy všem nemocnicím a v příštím roce projednají nové.


Chtějí omezit smluvní síť. Nemocnice se dnes obrátily na antimonopolní úřad s žádostí, aby je ochránil před kartelovou dohodou pojišťoven. ČTK to zjistila na webu asociace, která sdružuje 129 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Nemocnice chtějí, aby úřad prošetřil podle nich kartelovou dohodu osmi zdravotních pojišťoven a ochránil je před zneužíváním dominantního postavení ze strany pojišťoven.

Pojišťovny se na vypovídání smluv dohodly s ministerstvem zdravotnictví. Chtějí zrušit nadbytečná akutní lůžka, posílit jednodenní chirurgii a ambulantní péči v nemocnicích, které jsou levnější než dlouhé hospitalizace.

Ministerstvo chce podnítit nemocnice k takovým změnám v organizaci práce, aby léčily efektivněji. Změnit se má systém plateb od pojišťoven - nemocnice místo nynějších pevných rozpočtů dostanou platbu za pacienta, za stejnou operaci bude stejná platba ve všech nemocnicích.

Na mimořádném shromáždění členů AČMN v pondělí v Praze se nemocnice dohodnou na dalším postupu. Obavy v nich vzbuzuje také připravená úhradová vyhláška, podle které jim budou pojišťovny příští rok platit.

Ministerstvo zdravotnictví má čtyři varianty vyhlášky, při třetí a čtvrté variantě nebudou nemocnice mít na růst platů. Podle memoranda, kterým na jaře skončila protestní odborová akce Děkujeme, odcházíme, má zdravotníkům v nemocnicích stoupnout plat v příštím roce o deset procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?