AČMN napsala poslancům kvůli záměru rušení menších nemocnic

17. 7. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) se obrátila na poslance kvůli záměru rušení regionálních nemocnic. Před dvěma měsíci k tomu vyzvala vládu, varovala, že chystané změny dopadnou zejména na menší nemocnice. Vláda se rušením nemocnic nezabývala, podle premiéra Petra Nečase (ODS) spadá restrukturalizace lůžkové péče plně do působnosti zdravotních pojišťoven. AČMN ale odmítá, aby o síti rozhodovaly pojišťovny.


„Žádáme poslance, aby se zabývali tím, zda je možné rušit nemocnice z rozhodnutí zdravotních pojišťoven, které nemají žádnou ústavní odpovědnost a nikdo je nevolil,“ řekl ČTK právník AČMN Stanislav Fiala. Dopis s žádostí pro 200 poslankyň a poslanců i premiérovu odpověď poskytl ČTK.

Uvedl, že sněmovna sice nemůže vládě nařídit, aby se změnami v nemocniční síti zabývala, může ji k tomu ale ve svém usnesení vyzvat. Může také sama tyto změny projednat. „My si myslíme, že je to tak závažná věc, že by poslanci tomu měli věnovat mimořádné jednání sněmovny, zvláštní bod. Pokud to neudělají, my je k tomu v září vyzveme,“ řekl Fiala.

Dopis odeslala AČMN všem poslankyním a poslancům, všem hejtmanům, všem městům v ČR, ombudsmanovi a všem zdravotnickým organizacím odborovým, sociálním, Radě seniorů a dalším, kterých se rušení nemocnic dotýká.

Podle AČMN by za změny v nemocniční síti měla převzít zodpovědnost vláda, měla by stanovit jednoznačná veřejná kritéria a ujistit občany, že nenastane rozsáhlé rušení nemocnic.

Podle ministerstva zdravotnictví a pojišťoven by se mohlo zrušit deset ze 189 nemocnic. Část se má změnit na zařízení následné péče. Pojišťovny o tom podepsaly s ministerstvem memorandum. Vloni vypověděly všem nemocnicím smlouvy, jejich platnost na konci roku skončí. Jednání o nových smlouvách chtějí pojišťovny využít k tomu, aby na část péče už smlouvu nedaly.

Zatím pojišťovny potvrdily smlouvu 52 nemocnicím. Podle AČMN pokračuje „hrubý a nevybíravý tlak na rušení jednotlivých oddělení a pracovišť“ ve zbývajících nemocnicích.

„Tento postup již dnes způsobuje destabilizaci většiny nemocnic, vede k rozpadu roky budovaných lékařských týmů, k neočekávaným a nezdůvodnitelným přesunům pacientů a k narušení dělby práce mezi nemocnicemi,“ uvádí se v dopise poslancům. Podle AČMN nesmí stát připustit zasahování do zákonné odpovědnosti krajů za poskytování zdravotní péče na jejich území.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?