Aféra s mrtvými se rozrůstá

4. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stav vyšetřování aféry v Lodži ani jinde neumožňuje kohokoli obvinit z úmyslného zavinění smrti či ze zanedbání péče s následkem smrti...


Varšava/Praha - Již na deseti místech v Polsku řeší prokuratura případy kupčení s informacemi o úmrtích. Aféru odhalila média před více než týdnem v obsáhlé reportáži ze středopolské Lodži, kde pracovníci lékařské záchranné služby přijímali od pohřebních ústavů úplatky za informace o tom, že právě někdo zemřel a je tedy „k dispozici“ jeho tělo.

Koncem minulého týdne začala korupci ve vztazích zdravotníků a podnikatelů v pohřebnictví šetřit také prokuratura v Olsztynu. Policie tam shromáždila materiál, který naznačuje, že „mohlo docházet k předávání a přijímání úplatků za informace o skonech, a to mezi pracovníky pohřebních ústavů na jedné straně a záchrankou a nemocnicemi na straně druhé“.

Zjišťují se podrobnosti neetického chování či podivných případů podobného druhu ve Slezsku i na dalších místech země. Na zvláštní telefonické lince jsou shromažďovány stížnosti a upozornění občanů, kteří s pochybeními při úmrtí svých blízkých přišli do styku.

„Všechny tyto případy se týkají výlučně přijímání peněz za informace o úmrtích, nikoli uspíšení smrti pacientů,“ prohlásil o víkendu státní prokurátor Karol Napierski, kterého citovala Polská tisková agentura (PAP). Dodal, že stav vyšetřování aféry v Lodži ani jinde neumožňuje kohokoli obvinit z úmyslného zavinění smrti či ze zanedbání péče s následkem smrti.

„Je propastný rozdíl mezi tím, poskytne-li někdo za úplatu zprávu o skonu, a mezi záměrným urychlením smrti z prospěchářských pohnutek,“ zdůraznil prokurátor s tím, že takové obvinění by vyžadovalo „nezvratný důkazní materiál“.

V první společné reportáži prestižního deníku Gazeta Wyborcza a Rádia Lodž se objevily zprávy, že pacientům na pokraji smrti byl v některých případech podáván lék, který způsoboval zástavu dechu. V dalších článcích média líčí případy nezájmu a nedbalosti záchranných služeb v jednání s umírajícími.

Aféra má za následek dramatický pokles důvěry pacientů k pracovníkům zdravotnictví. Hlavní lékařská rada se přitom domnívá, že rozruch kolem pohotovosti odvádí pozornost od skutečných problémů zdravotnické péče v Polsku. Vyzvala lékaře, aby okamžitě reagovali na veškeré nesrovnalosti, na něž snad ve své práci narazí.

Speciální tým složený ze zástupců této lékařské rady a resortu zdravotnictví připraví novelu zákona o lékařských komorách tak, aby se posílila jeho etická stránka. Ministr zdravotnictví Mariusz Łapiński se důrazně ohradil proti způsobu, jakým část médií úplatkářskou aféru kryje, a označil to za „hon“ na lékaře.

(sto), Hospodářské noviny, 4.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?