Africká hnutí pro boj s AIDS vítají papežův výrok o kondomech

24. 11. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Představitelé afrických organizací pro boj proti AIDS ocenili postoj papeže Benedikta XVI., který v nové knize rozhovorů připustil, že používání kondomů je v určitých případech přípustné.


Jakkoli se ze strany papeže může jednat pouze o malý krůček, jeho výrok označili za velký skok pro katolickou církev, píše agentura AFP.

Kniha s názvem „Světlo světa. Papež, církev a znamení časů“ vychází dnes. Vatikán ale již předem zveřejnil některé ukázky. Benedikt XVI. se v ní dotkl i kontroverznějších témat včetně prezervativů. Ty podle něj mohou být používány „v určitých případech“ k snížení rizika nákazy virem HIV.

„Je to obrovský skok… Církev přijala fakt, že prezervativy jsou důležitým pomocníkem v boji proti AIDS. Uvidíme, zda se tento porok v oblasti názorů odrazí také v činech,“ uvedl Fogué Foguito, ředitel kamerunské neziskové organizace Positive-Generation, která se na boj se smrtelnou chorobou zaměřuje.

„Bude pro nás mnohem snazší, když nebudeme narážet na názor církve. Dosud bylo těžké v této oblasti vyvinout úspěšnou strategii,“ uvedl Youssouf Bamba, koordinátor sítě Repmasci, která v boji proti nemoci sdružuje žurnalisty a humanitární a výchovné pracovníky v Pobřeží slonoviny. Názor církve je podle AFP v Africe stále důležitý vzhledem k tomu, že katolíci tvoří přibližně 17,7 procenta obyvatel kontinentu.

Podle Jane Mcochudhové z organizace keňských žen v boji proti AIDS (WOFAK) je důležitý také fakt, že o papežově výroku dychtivě píší lokální africká média.

Posun v postoji církve k prezervativům chválili také zástupci neziskových a zdravotnických organizací ze Senegalu, Konga a Jihoafrické republiky. Vnímají jej jako velký pokrok, který napomůže lepšímu a efektivnějšímu boji proti AIDS.

Papežův výrok navíc přichází v době, kdy se velkému množství afrických států daří úspěšně šíření nemoci zabránit. Podle dnes zveřejněné zprávy OSN se postup epidemie celosvětově daří zpomalit a v některých oblastech i zvrátit. Snížit nebo stabilizovat počet nakažených se v tomto roce podle OSN podařilo 56 státům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?